МВФ е дало досега на Украйна 7.62$ млрд.

Съветът на директорите на МВФ приключи втория обзор на антикризисната програма за Украйна и отдели на Киев кредитен транш от 1 млрд. долара. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Фонда.

 

Общият обем на средствата, предоставени на Украйна, вече достига 7,62 млрд. долара, уточнява организацията.

При изпълнение на програмните критерии Украйна ще може да получи през ноември транш от около 1,3 млрд. долара, а през февруари идната година – още едно плащане от около 2 млрд. долара, посочи по-рано източник от МВФ , информира economynews.bg.

Украинският президент Петро Порошенко приветства отпускането на средствата.
Решението на МВФ показва признанието на света, че Украйна извършва реформи. То ще допринесе също за стабилизиране на украинската валута – гривнята и ще подкрепи макроикономическата стабилизация, заяви държавният глава, цитиран от Ройтерс.
По този начин се дава зелена светлина и за предоставяне на 1 млрд. долара кредитни гаранции от САЩ и заем от 600 млн. евро от Европейския съюз, посочи президентът.
Новият кредит от МВФ ще помогне на Украйна да обслужва дълга си и ще запази стабилността на гривнята и финансовата система, допълни финансовият министър Олександър Данилюк.

 

 

 

 

economynews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *