МВФ очаква икономическият растеж на Китай да надмине 7%

Според МВФ икономиката на Китай може да нарасне с по-бързи темпове спрямо първоначалните си прогнози за 2015-а година. Международната финансова институция анонсира бъдещите си очаквания след намаляване на рисковете, свързани с охлаждането на имотния пазар във втората по големина световна икономика.
Икономическият растеж в Китай вероятно ще надхвърли 7% през следващата година, коментира Чангуон Рии, директор на МВФ за Азиатско-тихоокеанския регион.
В своята прогноза МВФ предвижда икономическият растеж да надхвърли 7,4%, което е малко под целевия таргет на правителството за 7,5%.
„Очакваме, че политическите лидери са подготвени и разполагат с необходимите инструменти, с които да поддържат икономическия растеж над 7% през следващата година”, коментира още Рии.
Много икономисти обаче прочитат в забавянето на продажбите на имотния пазар най-големия риск пред икономиката на Китай. Жилищните цени, продажбите и новото строителство се понижават съпроводено с нарастващия спад при цените на добавъчните и биологични материали – стъкло, стомана, цимент.
През следващите месеци анализаторите смятат, че Пекин ще предприеме някои по-сериозни стимулиращи мерки, включително и подпомагане на потенциалните купувачи на недвижима собственост, за да преодолеят икономическото забавяне.
Изглежда, че това не тревожи Рии, който смята, че слабата активност на имотния пазар не е сериозен проблем, а по-скоро адаптиране към новите условия на пазара. Все пак той отбеляза, че МВФ ще следи за неочаквани обрати и негативни сценарии.
Забавянето на китайската икономика не трябва да бъде приемано като „голям риск” още повече с оглед на това, че тя дава добър шанс на останалите Азиатски страни да се конкурират с Пекин и привлекат преки чуждестранни инвестици”, коментира още директорът на МВФ за Азиатско-тихоокеанския регион.
В този смисъл растежът в Азия вероятно ще остане на скромни нива, но това от своя страна ще даде преднина на останалите страни в региона, поставяйки ги в по-добро положение спрямо високите лихвени проценти на САЩ в контекста на износа на капитали и пазарна волатилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *