Международна забрана на „роботи убийци“ поиска ЕП

Международна забрана на разработването, производството и използването на „роботи убийци“ прие вчера със специална резолюция Европейският парламент.. Става дума за оръжия, които убиват, без човек да взима решението за произвеждане на изстрела. „Роботите убийци“ са машини, програмирани да избират и да атакуват мишени с помощта на изкуствен интелект и без човешки контрол. Критиците им се опасяват, че те могат да станат неконтролируеми при кибератака или при грешка в програмирането.
„Съзнавам, че това може да изглежда като дебат за някакво далечно бъдеще или научна фантастика, но не е“, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини на обсъждането на проблема в Европейския парламент.
Приетата от ЕП резолюция цели да се попречи на създаването и употребата на „роботи убийци“.
Държави като САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания са все по-близо до създаването на автономни оръжейни системи. Руската агенция ТАСС съобщи миналата година, че концернът „Калашников“ е разработил автоматизирано оръжие, способно да „идентифицира мишени и да взима решения“.
Повечето от членовете на Европейския парламент подкрепиха във вторник по време на дискусията приетата резолюция, но някои изразиха тревога, че приемането на подобно законодателство може да ограничи научния прогрес при изучаването на изкуствения интелект, предназначен за всекидневни нужди.
Други изтъкнаха, че ЕС може да си навреди в областта на сигурността, ако забрани използването на роботизирани оръжия, а другите страни не го направят.
Приетата резолюция призовава Европейския съюз да изгради обща позиция преди международните преговори по темата в ООН, планирани за ноември, отбелязва Ройтерс.

Преди година Илън Мъск заедно с над 100 други експерти в сферата на изкуствения интелект излязоха с публично предупреждение за нарастваща опасност от тъй наречените „роботи убийци“. В отворено писмо те призоваха ООН да вземе мерки за предотвратяване на надпреварата по високотехнологично въоръжаване. Писмото бе подписано от 116 лидери в областта на роботиката и изкуствения интелект (AI), в това число основателят на електромобилната компания Tesla и космическата SpaceX Илън Мъск, както и Мустафа Сюлейман, съосновател на компанията DeepMind на Google.
В своето изявление те настояват, че смъртоносните автономни оръжия са заплаха за избухването на трета революция във войната, предава BBC.
През последните години на преден план все повече излиза страха от рисковете, които новата технология крие. Една от причините е, че тя все повече започва да се използва за военни цели. Затова предупреждава и текстът в отвореното писмо до ООН – че тези бъдещи оръжия, наречени „роботи убийци“, са машини, програмирани да удрят хора или други цели, действайки автономно на бойното поле.
Веднъж разработени, те ще дадат възможност на въоръжените конфликти да ескалират и то много по-бързо, отколкото хората могат да разберат, се казва в писмото. В него също пише, че „това може да са оръжия на терора, оръжия, които тираните и терористите да използват срещу невинни народи“, както и че е възможно те да бъдат „хакнати“, така че да се държат по нежелан начин.
„Нямаме много време за действие. Веднъж отворена кутията на Пандора, после ще е много трудно тя да бъде затворена“, призовават технологичните лидери.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *