Мей успокои банкери, че финансовият сектор е приоритет в преговорите за Брекзит

Висши британски банкери казаха на министър-председателката Тереза Мей днес, че искат повече яснота за бъдещите регулаторни отношения между Великобритания и Европейския съюз, въпреки че бяха обнадеждени от предварителното споразумение за „развода“, постигнато миналия месец. Това заяви говорител на премиера Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.
„Бизнес лидерите единодушно подчертаха необходимостта за възможно най-голяма яснота“, каза говорителят след среща днес на Мей и финансовия министър Филип Хамънд с ръководители на финансови фирми на Даунинг стрийт 10. „Приключването на първата фаза от преговорите трябва да им е вдъхнало увереност“, добави той.
Тереза Мей е казала на висшите представители на финансовия сектор, че той е приоритет в предстоящите преговори с ЕС за Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на източници, запознати със срещата. „Това бе обнадеждаваща, позитивна среща“, каза банкер пред Ройтерс. Миналата година банкерите се оплакаха, че не са били изслушани от правителството на Мей в подготовката за Брекзит, добавя Ройтерс.
Министър-председателката е потвърдила, че Великобритания няма да плаща за достъп до европейския финансов пазар, предаде Франс прес. Финансовият сектор отдавна настоява за преходен период след Брекзит, за да се избягнат сътресения при преминаването към нови търговски отношения с ЕС, добавя АФП.

Банките, които желаят да се преместят в еврозоната в резултат на  Брекзит, вероятно ще трябва да изчакат шест месеца, за да си осигурят  необходимия лиценз, като самият процес може да отнеме до една година, заявиха преди време от  Европейската централна банка /ЕЦБ/. Коментарите на висшия банков надзорен орган в еврозоната подчертават  натискът върху базираните във Великобритания банки да предприемат необходимите стъпки по-бързо от очакваното с оглед на факта, че стартиралата процедура по напускане на Обединеното кралство на ЕС би трябвало реално да  приключи през март 2019-а година. В документ, адресиращ въпроси, свързани с Брекзит, публикуван в „Уолстрийт Джърнъл“, ЕЦБ заяви, че обикновено са  необходими шест месеца, за да се реши дали да бъде предоставен лиценз за банкова  дейност. Този срок може да бъде скъсен, ако дадена банка вече работи в рамките  на еврозоната и просто иска да удължи своя лиценз, допълва централната банка. Във всеки случай, решението трябва да бъде взето в рамките на 12  месеца от датата на подаденото заявление. С оглед на това банките трябва да  направят подходящото планиране, за да бъдат сигурни, че ще получат навреме  необходимия лиценз, посочва ЕЦБ.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *