Минчо Спасов сезира СЕМ за манипулативна информация по БНТ

София /КРОСС/ Поведението на полицията, показано в материал на Централната информационна емисия на БНТ „По света и у нас“ от вчера, е противоправно, подчертава в свое писмо адвокат Минчо Спасов. Той изпрати сигнала си до БНТ и Съвета за електронни медии с аргумента, че се разпространява невярна и манипулативна информация. Копие от писмото получават и министърът на вътрешните работи, главният прокурор и евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев.
Минчо Спасов посочва, че материалът, свързан с полицейско насилие срещу граждани в Кърджали, е излъчен заедно с интервю на психолог от Института по криминалистика към МВР в емисията от 20.00 часа на БНТ. В репортажа като коментар на предаването се казва, че „При задържането полицаите могат да оказват психологически натиск“ като се илюстрира с кадри от задържане на дилъри на дрога в столицата преди две седмици. На тези кадри полицаят се обръща към гражданин с думите: „Казвай какво е това, защото много ще те боли“.
„Поведението на полицията в тези два случая е очевидно противоправно. При задържане на лица не се провежда разпит, а се обясняват правата им. Насилие е допустимо само при съпротива или опит за бягство. С посочения коментар и репортаж, БНТ излъчва към гражданите опасен вреден сигнал, който ги убеждава от телевизионния екран на най- респектиращото предаване, че подобни актове на полицейско насилие са напълно в реда на нещата, а от друга страна окуражава извършителите за други подобни прояви“, подчертава в писмото си Минчо Спасов.
Той призовава СЕМ да наложи санкции на авторите на излъчения репортаж. „В случай, че коментарът е постъпил като цитат от друг източник, който се позовава и се опитва да наложи „професионална практика“, която противоречи на Закона, моля да сезирате прокуратурата за извършено престъпление по служба“, пише Минчо Спасов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *