Миньорите искат оставката на министър Трайчо Трайков

Хиляда мегавата мощности от комплеса „Марица Изток“ са спрени от енергийната система на страната заради стачката в мините. Тези мощности са компенсирани с резервни от ТЕЦ Варна.
В 11 часа днес в системата са включени два блока студен резерв на ТЕЦ – Варна, които компенсират непроизведения ток от термичните централи на Маришкия басейн. Заради стачните действия на миньорите от Мини Марица-Изток, ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия от 1 часа тази сутрин е спрян износа на електрическа енергия, каза за „Хоризонт“ заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Заместник-енергийният миниситър Делян Добрев, който е и председател на кризисния щаб, увери, че през следващите две седмици няма да има проблеми с тока. Той потвърди, че износът на енергия е спрян в един часа след полунощ:
Общият износ, който е прекратен от 1 часа тази сутрин е за около 900 мегавата. След като отпадна необходимостта от тези 900 мегавата са намалени допълнително производствата на централите в маришкия басейн. Един от блоковете на „Марица- изток“ 1 е изключен, както и три големи блока в ТЕЦ 2 и три от блоковете в „Марица-изток“ 3. Транзитът няма да бъде засегнат, но транзитираните количества са малки в рамките на 70 до 100 мегават. Така разтоварени централите имат гориво да продължат работа в този режим за около две седмици, така че не очакваме никакви проблеми със системата в следващите две седмици.
Потреблението на ток е нормално за зимния сезон. 5850 мегавата в обедните часове. Очакваният пик в товара за 19 часа днес е 6000 мегавата, с което като цяло вътрешното потребление ще достигне 124 милиона киловатчаса електроенергия. За сравнение вчера то е било 133 милиона киловатчаса.
Миньорите се събират пред централата на дружеството в Раднево на протестен митинг, в който ще участват лидерите на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Константин Тренчев. Очаква се да бъде приета декларация към правителството. Продължават и преговорите между синдикатите и ръководството на „Мини Марица-изток“.
Съпредседателят на стачния комитет Тончо Тончев заяви пред стотиците миньори, които са се събрали пред централата на дружеството, че исканията са за оставка на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Миньорите в Раднево настояват и за оставките на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ Евгений Стойков. Седми ден те са в ефективна стачка.
Председателят на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев заяви, че не вижда нищо нередно в това да защитят правата и на други миньори в страната, тъй като те също имат синдикални права. Тренчев заяви, че ще потърси правата си като синдикалист в съда, ако министър Трайков продължава да твърди, че той защитава определени интереси на Христо Ковачки.
Д-р Константин Тренчев обвини министъра на финансите Симеон Дянков, че е взел пари от мините, за да запуши някоя дупка в бюджета и затова преговорите боксуват.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров продължава да твърди, че битката на миньорите не е за пари, а за права. Той настоява правителството да гарантира, че дружеството ще остане държавно, че няма да има съкращение на миньори, че ще има осигурени безопасни условия на труд и че ще бъдат взети всички свободни работни места в рудниците.
Пламен Димитров обвини ръководството на мините, че е пропиляло седем дни, а конфликтът вече оказва ефект върху енергийната система на страната. Той предупреди властта да пази ДАНС, полицията и жандармерията далеч от този конфликт, защото те нямат място в индустриалните отношения.
В 13 часа трябва да се възобновят преговорите с директора на дружеството. В тях ще участват и Пламен Димитров и Константин Тренчев.
В ТЕЦ-Варна в момента работят три блока-съобщиха от централата.Четвъртият е спрян след съобщението за спиране на износа на ток. Централата обаче има достатъчно въглища и е в готовност, ако се наложи да бъде пуснат още един блок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *