Митничарите ще могат да разследват данъчни престъпления

Промяната е част от законопроекта за изменения на Закона за митниците, внесен от правителството. Според приетия днес проект, митническите органи могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа.  Задържането ще се налага, ако има данни за търговия с акцизни стоки без бандерол, както и при контрабанда на стоки, предаде БТА.
 
Митническите органи ще могат да разследват и задържат за престъпления, извършвани чрез нарушаване на правилата за транзитен превоз и за нарушаване на режима, под който са поставени валутните ценности.
В компетенцията на разследващите митничари ще е и разследването на укриване на данъчни задължения в големи размери и на неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.
Според приетите промени, разследващ митнически инспектор е служител с висше юридическо образование, който не е обвиняем, подсъдим или осъждан за умишлено престъпление от общ характер. Той ще извършва разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.
На разследващите митнически инспектори не могат да се възлагат други дейности, освен разследване на престъпления, приеха депутатите. Депутатът Четин Казак отсече, че сме на път да станем освен полицейска, и митническа държава. А Михаил Миков от Коалиция за България иронично попита защо управляващите не изградят разследващи органи и в министерството на здравеопазването!!! 

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *