Мръсен въздух пак трови големите градове

Мръсен въздух за поредна зима ще дишат жителите на големите български градове заради битовото отопление прогнозират експерти пред „Труд“. Причината е, че записаните мерки в Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не са съобразени със социално-икономическото положение в страната ни, категорични са специалистите.

Резултат с изображение за мръсен въздух

Анализите показват, че между 50 и 60 процента от населението на България в студените месеци използва за отопление твърди горива (дърва, въглища), тъй като тази суровина е най-евтина. При изгарянето на дървата и въглищата комините бълват огромни количество фини прахови частици с индекс 10, които са най-опасните за здравето и живота, информира в.Труд.

В Националната стратегия, представена в края на септември, една от приоритетните мерки е подмяната на горивните инсталации – старите печки ще бъдат сменени с нови, които се зареждат с пелети.

За да стане подмяната, българските общини ще получат пари по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), като за целта трябва да имат готови програми за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ), които трябва да отговарят на определени изисквания.

Въпроси

Въпросите, които поставиха пред „Труд“ експертите, до днес нямат отговор. Например правени ли са досега замервания до колко новите печки на пелети намаляват отделянето на ФПЧ, има ли значение марката на новия отоплителен уред, какъв е пазарът на пелети у нас и на каква цена се предлагат.

Както „Труд“ пише през последните месеци в публикациите си по темата, и при пелетните печки има значително изхвърляне на фини прахови частици във въздуха, което достига и надхвърля 50%. Отделно за 100 квадратни метра жилище за отопление през целия зимен сезон са необходими поне 4 тона пелети, чиято пазарна цена е около 1520 лева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *