Мъглява декларация на Г-20

Срещата на върха на Г-20 приключи с обща декларация, която тушира основните различия между лидерите на водещите световни икономики.
„Постигнахме определени и осезателни резултати“, заяви южнокорейският президент И Мюн-бак при закриването на двудневната среща. Въпреки че домакинът определи споразумението като историческо, заключителната декларация е неясна и оставя много от детайлите за следващите срещи, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Лидерите на 20-те водещи икономики не призоваха днес страните към прекратяване на практиката за подценяване на валутата. Те оставиха нерешен спора между САЩ и Китай, който събуди призрака на глобалната търговска война.
Държавните и правителствени ръководители посочват, че са се споразумели да действат за по-пазарно определени валутни курсове. Некоординираните икономически политики ще доведат до най-лошото, посочват лидерите. Г-20 изразяват съгласие и за въвеждане на банкови правила.

Участниците в срещата на върха възнамеряват да поставят създаването на работни места в основата навъзстановяването и да дадат възможност за социална защита и достоен труд, както и да осигурят ускорен растеж в страните с ниско равнище на доходите.

Лидерите на 20-те поискаха техните министри на финансите да съставят примерни основни насоки за установяване на големи дисбаланси в текущите сметки, застрашаващи да дестабилизират глобалната икономика.

Следващите срещи на върха на Г-20 ще се състоят през 2011 година във Франция, а през 2012 година – в Мексико.

На практика от днес Франция поема председателството на групата на двайсетте най-развити страни и нововъзникващи пазарни икономики. Президентът на Франция увери, че ще работи „ръка за ръка“ с Международния валутен фонд (МВФ). Саркози добави, че ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама, за да обсъди целите на Франция за своето председателство на Г – 20.

На форума в Южна Корея бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва се сбогува с Г-20. „В глобализираната икономика всяко едностранно решение има отражение върху другите“, посочи бразилският държавен глава пред колегите си на срещата в Сеул. „Всяко решение, взето от Аржентина или Бразилия, има незабавен ефект върху съседните страни. Представяте ли си отражението, когато решенията се взимат от икономически сили като Европейския съюз, Съединените щати или Китай“, отбеляза Лула.

Това беше последната международна среща, в която Лула участва като президент на Бразилия, след избирането на Дилма Русефна този пост в началото на ноември. Тя ще встъпи в длъжност на 1 януари. Русеф се появи на международната сцена за пръв път на тази среща в Сеул, където участва заедно с Лула да Силва без да взима думата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *