Над 1 млн. български яйца са изтеглени от пазара

Около 1.1 млн. яйца са изтеглени от магазини и складове заради птичи грип. Яйцата са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево, снесени са след 23 май и са в продажба.Над 1 млн. български яйца са изтеглени от пазара.

Резултат с изображение за български яйца

„Те са разпространени в цялата страна. Всеки ден получаваме информация къде вече са изтеглени от пазара. Има и в големите търговски вериги има и в по-малките магазини“, каза по БНТ д-р Райна Иванова от БАБХ.

Серийните номера на изтеглените яйца са:
2BG08001
3BG08001
Опаковките са маркирани с номер 0819001.

„Магазините и складовете, в които се продават яйцата, са установени“, каза още д-р Иванова и допълни, че навсякъде в страната се вземат превантивни мерки за справяне със заразата.

Само за последните няколко месеца са открити огнища на птичи грип в три села в Добричко – Дончево, Стефаново и Генерал Тошево.Над 1 млн. български яйца са изтеглени от пазара. В Дончево това е втори случай на птичи грип, в тамошната ферма се отглеждат общо 551 300 птици. В Стефаново в края на май за втори път бе констатирано огнище на грип и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици, информира segabg.com.

Експертите твърдят, че щам H5N8 не е опасен за здравето на хората при консумация на месо или яйца. Но и яйцата, и птиците трябва да бъдат умъртвени, за да не се разпространява заразата. От МЗ препоръчаха да се спазват следните основни правила: да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и яйца, при приготвяне на храната продуктите от птичи произход да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява отделно от сготвеното.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *