Над 7% ръст на туристите в България

Над 7% ръст на туристите в България за първите 7 месеца. Туристическият поток наброява 5 млн. души, а приходите са скочили с 13 на сто в сравнение с миналата година, съобщават от Министерството на туризма. 

От черноморските курорти обобщават резултатите от активния летен сезон, като се твърди, че проблемите са били общи за цялото крайбрежие – чистотата, концесиите, шума и кадрите.

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт“, отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „Светите Константин и Елена“ прогнозира до 7 процента ръст, а в градските хотели при записванията дори за септември има увеличение спрямо миналата година от 15 на сто, отчита Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Проблемът с кадрите остава един от най-сериозните, признават и двамата.

Във Варна и курортите картината е пъстра – записванията по интернет водят все повече екзотични гости от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки гост е оставил средно 48 евро на вечер в града и 86 евро – в Златни пясъци, което от бранша преценяват като сравнително добра цена.

Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните авиокомпании постепенно приближават Варна към целта да стане град за туризъм през четирите сезона, казват още от бранша.

В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни гости. За разработването на възможностите браншът организира на 27 септември Черноморски туристически форум, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо изложение „Турекспо – дестинация Варна“, където различните фирми в сектора ще могат да се договарят директно за следващия сезон, информира bloombergtv.bg.

40, 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *