Наемите масово падат във водещите финансови центрове

В големите световни финансови центрове – от Ню Йорк и Торонто до Лондон и Сидни – наемите за жилища в града намаляват.

София попадна в списъка на големите финансови центрове

Международните студенти, които обикновено засилват търсенето, остават у дома и младите наематели – най-мобилната група в недвижимите имоти – намират по-малко причини да плащат премия, за да живеят в това, което вече не е центъра на вниманието им.

„Вие сте смели, ако не преговаряте за по-ниски наеми в момента“, каза Тим Лоулес, ръководител на научноизследователската дейност за доставчика на данни CoreLogic Inc. в Азиатско-Тихоокеанския регион.

С отдалечената работа, която е на мода за всички – от банките до технологичните компании, и магазините и баровете, които правеха живота в града забавен, уравнението къде да се живее се променя. И балансът на силите между наемодателите и наемателите също.

Сити (Лондон) – Уикипедия
 Ако излезте в зелените предградия, нещата вече са различни. Заможните професионалисти, които се обзалагат, че никога повече няма да им се налага да бъдат в офиса, са готови да изтъргуват по-дълго пътуване до работното място за повече пространство и по-големи градини. Цените там се повишават въпреки задаващата се глобална рецесия.

В окръг Уестчестър – регион на север от Ню Йорк с повече от 20 000 акра паркови зони – продажните цени за еднофамилни къщи са се повишили с 16% в сравнение с преди година.

За разлика от тях, апартаментите в Манхатън са най-евтините от 2013 г. насам. Офертите са се утроили в сравнение с преди година, докато средният наем е спаднал с 11%, с още по-голям спад за студиата.

Абсурдните закони в Сидни - Света, който не познавате!
 Наемите за най-малките апартаменти в Манхатън падат най-бързо

С все още едва населени офиси и ограничени забавления – заведенията на Бродуей ще останат затворени до май – най-скъпият квартал на града губи част от своята привлекателност.

и самата хазяин, казва, че е забелязала промяната.

„Може би спадът в цените ще донесе по-справедливо разпределение на жилищата“, каза М. Кристин Бойер, професор по урбанизъм в Принстънския университет. Въпреки това тя очаква привлекателността на града да продължи. „Обичаме градовете, обичаме да се събираме.“

Сан Франциско

Малко места илюстрират напрежението между градовете като магнити за амбициозните млади и ракетните цени, по-добри от Сан Франциско и района на залива. Въпреки че регионът е за милионери, това също породи жилищна криза, която принуди някои работници от Силициевата долина да живеят в наети каравани, паркирани по улиците на града.

Сега с технологичните фирми, които казват на персонала си, че трябва да очакват да работят отдалечено през следващата година – и дори може да са в състояние да го направят постоянно – наемите падат бързо.

Средният месечен наем за студио в Сан Франциско е спаднал с 31% през септември спрямо година по-рано до 2 285 долара, в сравнение с 0.5% спад в национален мащаб, според данни, публикувани от Realtor.com.

Четири на всеки пет жилища в този град струват над 1 милион долара - News.bg

Торонто

В центъра на Торонто, дом на втория по големина финансов център в Северна Америка след Ню Йорк, се трупат празни апартаменти.

Наемите са спаднали с 14.5% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, според данни на изследователската фирма Urbanation Inc.

Спирането на имиграцията и желанието на жителите на градовете за повече пространство, за да излязат от пандемията, предизвикаха слабо търсене. От страна на предлагането, натрупването на нови имоти и операторите на Airbnb, преминаващи към дългосрочни лизингови договори, също изтласкаха повече свободни имоти на пазара.

Докато цените за препродажба все още са над тези, които бяха миналата година, брокерите започват да съобщават, че някои инвеститори изхвърлят инвестиции под пазарната стойност в опит да приключат продажбите веднага преди очаквания спад.

За разлика от тях, цените на самостоятелните жилища в Торонто като цяло са се увеличили с 13% на годишна база.

„Цялостната жилищна система изглежда се разделя на две“, каза Алед аб Иорверт, заместник главен икономист в Canada Mortgage & Housing Corp., националната агенция за жилища в страната. „Тук рисковете започват да се появяват.“

Лондон

Разклатеният пазар на жилища в Лондон започва да удря строителите на домове. В Лондон спадът на чуждестранните студенти и броят на добре платените отвъдморски ръководители, търсещи временни домове в града след Брекзит, намаляват наемите в горния край.

В най-богатите райони на столицата наемите са спаднали с 8.1% през годината до септември, което е най-големият спад от повече от десетилетие, според брокер Knight Frank.

Вълненията се усещат и надолу по стълбата, като Лондон е единственият регион на страната, където търсенето на наематели намалява, сочи проучване от Кралския институт на оторизираните геодезисти миналия месец. Близо седем от 10 респонденти очакват наемите в Лондон да паднат през следващите три месеца.

„Кандидатите са забележимо по-малко“, заяви оценителят от Лондон Уест Енд Марк Уилсън пред проучването на RICS. „Наемите все още са еднопосочен залог според нас и това е на юг.“

Сингапур

В Сингапур, остров, който е само 50 километра широк и по-малък от Ню Йорк, спадът в обема на наемите не е толкова голям за хората.

Голяма част от търсенето на централни звена за отдаване под наем в града държава идва от емигранти, които смятат, че лизингът е по-евтин вариант от закупуването поради огромни гербови мита, налагани на чужденците. Сега Covid-19 премахна блясъка на много елементи от живота на емигрантите в Азия, като семейството и приятелите сега изглеждат много далеч, а някога честото пътуване из региона е ограничено.

Сингапур също е изправен пред най-лошата рецесия в историята и правителството оказва натиск върху фирмите да наемат на местно ниво.

Въпреки забележим скок в активността, тъй като някои от граничните ограничения намаляха, обемите на наемите на частни единици са намалели с 8% в сравнение с преди година, показват данни от портала за недвижими имоти SRX Property. Наемите са със 17% по-ниски от пика си през 2013 г. За разлика от това, продажбите на жилища са на най-високо ниво от повече от две години.

Все по-голям брой наематели избират по-кратки наеми, за да могат да се придвижат бързо, ако намерят по-евтин апартамент, каза Кристин Сън, ръководител на проучвания и консултации в OrangeTee & Tie.

Сингапур - най-скъпият град в света - Lifestyle.bg
 Сидни

Няма бърз отскок, тъй като най-лошият спад на жилищата в едно поколение се разпространява по-дълбоко в икономиката.

Във финансовата столица на Австралия ежедневно новите случаи на вируси могат да бъдат преброени на пръсти и плажовете оживяват, когато се приближава лятото.

Въпреки че промените не са толкова драматични, колкото в някои градове, нещата се изместиха. Наемите падат в града, докато в предградията растат сериозно.

Процентът на свободните работни места в централния бизнес район, който достигна рекордните 16% през май, според SQM Research, се стабилизира около 13% в сравнение с около 5% преди пандемията. Затворените граници и отсъствието на чуждестранни студенти тежат много на търсенето.

Какво следва за големите световни градове е отворен въпрос.

За да може този вид спад на цените да се превърне в подобрения на достъпността – нещо, което политиците навсякъде многократно не са успели да постигнат – ще зависи от това, което се случва от другата страна на счетоводната книга.

„Не можете да забравите доходите“, каза Крис Мартин, старши научен сътрудник в City Futures Research Center в Сидни. „Кризата промени основите на икономиката.“

Това важи особено за работниците в търговията на дребно и хотелиерството, които видяха доходите им да се стопяват практически за една нощ.

Като се имат предвид признаците на крайградски живот и работа от дома, градските правителства трябва да се съсредоточат върху основните културни, артистични и политически функции на градовете, според Чатъртън. „Наистина трябва да потърсят в други посоки.“

Въпреки че няма да намерите много предсказващи радикална деурбанизация.

„Историята ни казва, че градовете могат да бъдат изключително устойчиви“, казва Кристиан А. Нигаард, изследовател по социална икономика в Техническия университет Суинбърн. Например в Япония промените в разпределението на населението в резултат на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. са изчезнали в началото на 60-те години.

Една група, която трябва да се следи отблизо, казва Нигаард, са международни студенти. Техният избор дали и кога ще могат да се върнат ще бъде един лакмус тест дали търсенето наистина се променя завинаги.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *