Най-вкусните неща, които можете да опитате на крак в тези 7 близки до България страни

Макар да се радваме на изисканата кухня и изтънчените ястия в ресторантите, често по време на посещение на някоя дестинация сме се запътили нанякъде и в бързината търсим хапване по пътя.

Обикновено храната служи като естествена врата към по-задълбочено разбиране на културата и историята, хората и мястото.

Затова ви представяме списък, изготвен от Business Insider, на някои от най-интересните и вкусни традиционни национални ястия, които можете да намерите на всеки ъгъл в тези 7 страни, недалеч от България.

Армения

Макар да не е уникално ястие на Армения, най-добрият избор за хапване на бърза и лесна закуска е кебап (печено на грил месо на шиш), увит в арменския хляб лаваш.

Босна и Херцеговина

Докато се разхождате из центъра на столицата Сараево няма как да не усетите миризмата на кебап (ćevapi) – босненско национално ястие от место на скара.

Германия

Всеки е чувал за дюнер кебапа (döner kebab) в германската столица Берлин. Трябва да опитате този при Мустафа (Mustafa’s), при който парчета пилешко месо с печени зеленчуци се сервират с меланж от картофи, сладки картофи, салата, сирене и мистериозен сос. Ще познаете, че сте открили мястото, когато видите дългата опашка, извиваща се по улицата.

Грузия

Кхачапури (khachapuri) е грузински хляб, обикновено с плънка от яйце и сирене. Често присъства на грузинската трапеза – по време на закуска, обяд и вечеря.

Гърция

Когато сте на гръцкия остров Крит, опитайте бугаца (bugatsa) – баница, пълна с крем и/или сирене, и поръсена с пудра захар.

Турция

В южната ни съседка непременно опитайте турски бюрек със сирене, който до голяма степен прилича на българския.

Унгария

Възможно ли е някой да откаже на пържен хляб със сметана? Лесно ще се влюбите в унгарския лагош (langos) – аналог на популярните у нас мекици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *