НАСА откри лед на повърхността на Луната

В продължение на години учените приемаха, че на повърхността на Луната има лед, но нямаха преки доказателства. Сега вече е напълно сигурно, че има лед на двата полюса на естествения земен спътник, съобщи НАСА.НАСА откри лед на повърхността на Луната.

Резултат с изображение за луната

Агенцията е провела проучване заедно с учени от Университета на Хавай и Университета „Браун“, а то беше публикувано от американската Национална академия на науките.

„Открихме директни и конкретни доказателства за лед от вода на повърхността на полюсите на Луната“, пишат авторите на проучването. Учените са използвали апарата Moon Mineralogy Mapper (M3), който е част от сондата Chandrayaan-1, който обикаля около Луната от 2008 г.

Те са проучили отразяването и поглъщането на на светлината от различните молекули, които се намират на повърхността на Луната.. Това е потвърдило, че на двата полюса на Луната, които са в постоянна сянка, има воден лед на повърхността. Той е доста повече на южния полюс заради повечето сенчести райони.

Откритието е важно не само за допълнителното проучване на Луната. Ледът може да се използва като потенциален ресурс за бъдещи научни мисии и колонии на Луната. Нови мисии са планирани за следващото десетилетие, което дава още време на учените да проучат други региони, както и да открият още потенциални ресурси за мисиите, информира vesti.bg .

Учени откриха доказателства за повърхностни депозити от замръзнала вода в кратери на южния и северния полюс на Луната, където никога не пада пряка слънчева светлина, съобщи в. „Индипендънт“.

НАСА определи като ключова стъпка в дългосрочния план за завръщане на Луната изучаването на разпределението на леда на лунната повърхност и как е попаднал там.

Китайската и европейската космическа агенция също предвиждат бъдещи мисии до Луната с възможно създаване на лунна база.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *