Нови 461 644 случаи на диабет у нас през 2014-та

461 644 български граждани са с поставена диагноза захарен диабет през миналата година. Това каза проф. Димитър Чаръкчиев, съветник на министъра на здравеопазването Петър Москов на кръгла маса на тема „Епидемията диабет – как да я овладеем?“, която се състоя днес в Народното събрание.

Чаръкчиев посочи, че най-голям брой заболели има във възрастовата група между 60 и 74 години. При децата до 14 години са регистрирани 815 момичета и 770 момчета.

Общо до 18 г. регистрираните са малко над 2000, а между 18 и 25 години са около 2500 души. Най-много регистрирани има в област Монтана – 10,63 процента и в Кърджали – 6,87 на сто.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков посочи, че общите усилия трябва да се насочат не само към лечението, но и към профилактиката. Много ми се иска и през следващата година да се фокусираме върху децата, които страдат от диабет, отбеляза той, цитиран от БТА.

Омбудсманът Мая Манолова каза, че има уверение от Министерството на здравеопазването и от НЗОК за създаването на клинична пътека, която да осигурява консумативите за инсулиновите помпи на деца със захарен диабет.

Даниела Дариткова изрази надежда, че в рамките на бюджета на НЗОК за следващата година ще се намерят средства за реинбурсиране на консумативите за инсулиновите помпи за деца.

Като успех националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева отбеляза създаването на диабетен регистър. По думите й диабетът засяга около 50 млн. души в ЕС, като близо 50 процента от случаите са недиагностицирани до момента. В световен мащаб диабетът убива толкова хора, колкото СПИН, каза Захариева.

Диабетът струва на ЕС 50 млрд. евро годишно, като лечението на усложненията е много по-скъпо, отколкото на самото заболяване, коментира тя.

Превенцията на заболяването трябва да е насочена към борба със затлъстяването, коментира председателят на Българската диабетна асоциация проф. Ивона Даскалова. Тя коментира, че трябва да се осигури реимбурсиране на инсулинови помпи и консумативи за тях и за специфични групи като бременните жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *