Новопристигналите във Великобритания – без социални помощи

Новопристигналите българи във Великобритания може да не получават социално подпомагане до четири години, дори ако работят легално на Острова.Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство, съобщи БНР.

Мярката вече придоби популярност като„аварийна спирачка“ за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на ЕС, и тя няма да важи за вече пристигналите българи и други чужденци, а за онези, които тепърва ще си търсят работа.

Предложението предвижда създаване на предпазен механизъм за справяне с масирания и траенприток на работнициот други европейски държави. Механизмът ще позволи на дадена страна от съюза да ограничидостъпа до социални помощиза работниците за срок до четири години.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Лондон отстъпки, включително мерки за ограничаване на социалните помощи за европейски работници, с надежда британските избиратели да се произнесат заоставане на Великобритания в ЕСна референдума за членството, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Да бъдем или да не бъдем заедно, това е въпросът“, написа Туск в Туитър, обявявайки предложенията си за сделка с Великобритания, като парафразира Уилям Шекспир.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че предложената реформа „носисъществена промяна, но предстои още работа“ преди да бъде постигнато окончателно споразумение. Камерън приветства сделката с ЕС като доказателство, че е постигнал реален напредък в преговорите с Евросъюза по британските условия, посочва Ройтерс.

Сега предстоят преговори по проектопредложението с останалите 27 страни от ЕС, които досега не са участвали в разговорите. Очаква се темата да преобладава на следващата среща на европейските лидери на 18 и 19 февруари.

Договореното между Лондон и канцеларията на Туск предложение е отговор на представените от Камерън искания за реформа в четири области – конкурентноспособността, суверенитета, социалната сигурност и икономическото управление.

Сделката е част от плановете на британския премиер Дейвид Камерън да свикареферендум за членсвотона Обединеното кралство в Европейския съюз. До понеделник вечерта в Лондон юристи и експерти на Европейската комисия преговаряха с британските власти за възможните законодателни промени, които Камерън да представи на сънародниците си.

Британският премиер поиска право на глас при взимането на решения, свързани с общата валута евро, която Великобритания отказва да приеме;възможност за „червен картон“от британския парламент на всяко законодателно предложение на Брюксел, което не харесва; премахване на регулациите на вътрешния пазар в ЕС, за да има повече конкуренция между фирмите и временна забрана на социалните помощи за европейските работници, което да ги разубеди да идват на Острова.

По отношение на икономическото управление, текстът отговаря на британските опасения, че по-нататъшна интеграция в еврозоната може да навреди на британските интереси. Лондон е дом нанай-големият финансов пазарв ЕС, припомня ДПА.

Свързаните с еврозоната закони ще зачитат „компетенциите, правата и задълженията“ на страните, които не са част от нея и не би трябвало да създават пречка пред търговията, се казва в предложението. Каквито и да било спешни мерки застабилизиране на еврозоната“няма да водят до бюджетна отговорност“ за страните извън зоната, които ще бъдат изцяло компенсирани за подобни разходи извън общия бюджет на ЕС, допълва текстът.

За конкурентноспособността, в предложението се изтъква, че ЕС ще положи всички усилия да укрепи вътрешноевропейския пазар, като наред с това следва „активна и амбициозна“ търговска политика. То обещава също ограничаване на бюрокрацията, както настоява Лондон.

Предложенията за оставане наВеликобритания в Европейския съюзще й помогнат да контролира по-добре имиграцията и ако бъдат одобрени, ще са законово задължаващи и необратими, заяви говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитирана от Ройтерс.

Създаването на предпазен механизъм като мяркасрещу притока на работнициот други страни от ЕС е приемливо решение в проекта за споразумение с Великобритания, но ще е важно да се договори и продължителността на прилагането му, заяви в Туитър чешкият държавен секретар по европейските въпроси Томаш Проуза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *