Новости във финансирането и банкирането

Тя предвижда публикуването на поредица от материали, които отразяват, анализират и обобщават  симптомите на кризата, причините за нейното появяване и отражението й в българската икономика и по света. Акцентът в инициативата ще бъде най-вече върху новостите във финансовата сфера и банкирането.
Наименованията на поредицата статии, предвидени  в тази поредица, също говорят за намеренията на инициаторите и издателите. Заглавия като „Цунамито на финансовата криза – въпроси и отговори”, „Нужният дебат – кои са конкретните виновници за кризата”, „Кризата – последно предупреждение срещу прахосническата глобализация”, „Рискът – скрит тумор или двигател на прогреса”, „Регионалната икономика – модел за растеж”, „Икономистите – медийни звезди или придворни глашатаи”, както и други с теми за бизнес мрежите и глобалната икономика, очертават и насочват развитието на инициативата.
С което се постига и една от нейните основни цели – възникването и реализирането на една интересна дискусия, където в различните жанрове – форуми, анализи, коментари , статии, интервюта и т.н. да се чуят много и различни гледни точки по темите, включително и странно премълчаваното или казано под сурдинка недоволство от банките, финансовите институции и техните мениджъри. И тъй като темите са твърде деликатни и могат да засегнат справедливо или не отделни корпоративни интереси, то с тяхното обобщаване и представяне ще се заеме редакционния съвет на изданията и по негова инициатива ще се проведат различни по тематика консултативни форуми, включващи научни работници, хора от реалния бизнес и изтъкнатни експерти от финансовата сфера.
Първият форум, на който ще бъдат обсъдени такива теми като алтернативното банкиране и неговите прояви в отделни икономики,  ще се проведе на 27 септември 2012 година в Международен панаир – Пловдив. Инициативата за него е на „Атлас Финанс” АД, който в своя предмет на дейност си е поставил и амбициозната задача да привлече и част от българите, които в момента работят и живеят зад граница. Този форум е под патронажа на посланика на Австрия у нас Негово превъзходителство  Герхард Райвегер.
Защо Австрия? Защото Австрия е европейска държава с вековна управленска култура, наследница на голяма империя и е била винаги исторически мост между Изтока и Запада, а нейната столица Виена е своеобразен център на срещата на различните икономически, културни и научни интереси, където се зараждат съответни школи и течения в отделните човешки области. Затова е и традиция виенските икономисти и институции да са едни от водещите при всички икономически иновации  в отделните школи и учения.
Затова и точно от Австрия са водещите доклади и лекторите на предвидения за месец септември в Пловдивския Международен панаир форум на тема: „Кредитната кооперация – най-стара и ефективна организационна форма за микрофинансиране и микрокредитиране”.  Основните доклади в нея ще бъдат представени по отделните теми: .

 „Кооперативните организации и алтерантивните финанси: – проф. Йохан Бразда

 „Финансовата криза и кооперациите” – д-р Тоде Тодев

„Зелените финансови институции” – д-р Холгер Блисе

От българска страна със свои доклади ще участват д-р Петър Нейчев, проф. Ангел Гроздин, проф. д-р ик. Асен Конарев и др. Както гостите, така и българските лектори ще споделят своите наблюдения и изводи в няколко основни направления:
– Австрийските традиции в кооперативното банкиране;
– Кооперативни иновации;
– Връзката между кооперативното банкиране и бизнес мрежата в интернет;
– „Зеленото” банкиране и развитието му в Европа;
– Принципите на алтернативното банкиране – демократичните банки;
– Етичните банки като отговор на сегашната криза.
Това са само предварителните заявени теми, но в процеса на работата на конференцията, която има отворен характер, ще могат да бъдат повдигнати и дискутирани и различни други въпроси от областта на финансите и банкирането.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *