Нобел за икономика на О. Харт и Б. Холмстрьом

Тазгодишни носители на наградата Нобел за икономика са Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом. Оливър Харт е роден във Великобритания, а  Бенгт Холмстрьом – във Финландия, но и двамата през последните години  работят в Съединените щати. Престижното отличие им се връчва за техния приноса към договорната теория. Това гласи днес съобщението на Шведската кралска академия на науките, цитирана от световните агенции.
Теориите, развити от Харт и Холмстрьом, са „невероятно важни“ за разбирането на вида договори, които използваме във всекидневния живот, като застрахователни и трудови договори, цитира ДПА аргументите за награждаването на специалната пресконференция от член на журито за икономическата награда.
„Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни за разбирането на договорите и институциите в реалния живот, както и потенциалните уловки в оформянето на договора“, се посочва в изявление на Нобеловия комитет. Например, договорната теория може да се използва, за да се анализира възнаграждението на главните изпълнителни директори, основано на постиженията им в работата, или пък застрахователните разноски на лицата, допълва Асошиейтед прес.
Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Тя учредена доста по-късно след неговата смърт – едва през 1968 г. от централна банка на Швеция в знак на признателност и  памет на Алфред Нобел. Затова и Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.
Паричната част от наградата също е 8 млн. шв. крони (930 000 долара), които се получават на церемония по връчването на 10 декември, годишнина от смъртта на Алфред Нобел през 1896 година, каквато е равностойноста и на другите награди в областта на човешкото познание – физика, математика, медицина и др. С особено внимание от световната общественост се следи обаче Нобеловата награда за мир, която обикновено се дава на личности с принос в позитивното развитие на региони с напрежение и войни като Африка и Азия. Затова е преди години беше посрещнато с възмущение по цял свят връчването на тази награда на американския президент Барак Обама – държавата, който в последния половин век води ной-много войни в горещите точки на света.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *