Няколко проекта по ИСПА на път да пропаднат

Има риск да не бъдат усвоени изцяло отпуснатите от ИСПА средства за Интегрирания проект за водния сектор на София заради нерешени от Столичната община въпроси, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
Финансовият меморандум по ИСПА е на обща стойност 58,5 млн. евро, като за строителство са предвидени 47,9 млн. евро.
От страна на МОСВ всички ангажименти по проекта – подготовка на работни проекти и тръжни досиета, се изпълняват в срок. Оказва се и методическа помощ на Столична община, но има въпроси, чието решение е изцяло от компетенциите на общината.
С цел да не се провали проектът МОСВ раздели предвидените за изграждане обекти в четири отделни тръжни процедури. След представената днес от Столичната община информация стана ясно, че най-вероятно един от колекторите – в кв. „Орландовци“, няма да може да бъде изграден, защото тепърва ще стартират процедури за отчуждаване на земята в 99 имота. Ще бъдат изгубени предвидените за него 8,4 млн. евро.
Финансовият меморандум за Интегрирания проект за водния сектор на София е подписан през 2006 година, но подготовката на проекта започва през 2004 година. Тогава са набелязани и обектите. Столичната община не е стартирала навреме процедурите за уреждане на собствеността на терените по трасетата.
Също така все още не е одобрен бизнес-планът на „Софийска вода“ за периода 2009-2013 година, както и не е подписан анексът към концесионния договор между Столичната община и „Софийска вода“. Това създава допълнителни проблеми, свързани със специални условия, поставени от ЕК във финансовия меморандум, касаещи плащанията по проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *