Обама иска промени в световната икономика, но в американска полза

Американският президент Барак Обама заяви, че ще настоява на срещата на Г-20 тази седмица за промяна на световната икономика в отговор на глобалната финансова криза, предаде Ройтерс.
Обама каза, че икономиката на САЩ се възстановява, макар и безработицата да остава висока, и че сега е моментът да се промени балансът в световната икономика след десетилетията, белязани от американското свръхпотребление. „Не може да се връщаме към времето, когато Китай или Германия, или други страни просто ни продаваха всичко, а ние трупахме дългове с теглене на кредити или вземахме заеми срещу жилищни ипотеки, без да им продаваме нищо“, заяви американският президент в интервю за Си Ен Ен, предаде БТА. След като потреблението в САЩ намалява, а безработицата се увеличава, Вашингтон иска други държави да станат двигатели на растежа, посочи Ройтерс. „Това са част от нещата, на които ще бъде посветена срещата на Г-20 в Питсбърг, като се гарантира изграждането на една по-балансирана икономика“, каза Обама.

Западът отдавна призовава Китай да стимулира своето огромно население към по-голямо потребление. Едва ли обаче след срещата между Обама и китайския му колега Ху Цзинтао ще се стигне до значителна промяна в икономическата политика.

Пекин реагира гневно миналия месец на решението на американския президент да наложи извънредни тарифи върху вноса на китайски гуми. Някои икономисти се тревожат, че този спор може да попречи не само на усилията за избягване на протекционизма, но и на обсъжданията за сериозно преосмисляне на световната икономика на форума в Питсбърг, отбеляза Ройтерс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *