Обслужват ни два пъти по-бързо на летището

6200 лампи осветяват новия терминал, седем ръкава водят към самолетите

Нов пътнически терминал отваря врати днес на летище София. Това става 67 години след стария, построен от германския Вермахт през 1939 г. и реконструиран от бившия директор на аеропорта Здравко Величков през 2000 година. Събитието е изключително важно не само за София, но и за цяла България. Защото новият пътнически терминал ще се превърне в символ на Нова България. Поради това премиерът Сергей Станишев ще пререже лентата. Това ще стане точно на обяд. Малко по-късно през терминала ще преминат и първите пътници. Неслучайно те ще пристигнат от столицата на обединена Европа – Брюксел. А от утре новият терминал ще обслужва и всички кацащи и излитащи пътници на „България ер“, „Хемус ер“ и „Виаджо ер“. В първите седмици на новата година на него постепенно ще се прехвърлят и всички пътници на чуждите авиокомпании.

Новият пътнически терминал на летище София е близо 4 пъти по-голям от стария – 56 500 кв. м разгъната застроена площ срещу 15 000 кв. м на стария. Проектиран е да поема 2,6 млн. пътници годишно и 1500 пасажери в час пик. Старият обслужваше малко над 2 млн., но не по европейски стандарти, а по украинския „дядовата ръкавичка“.

Новият терминал е конструиран на 8 нива – 4 надземни и 4 подземни. В двете му крила са разположени залите за пристигащи и заминаващи. Между тях е високият 22 метра и изцяло остъклен, озеленен и шикозен атриум. Цялата сграда е изградена от железобетон, стомана, алуминий и стъкло. В нея се влиза през въртящи се стъклени врати с размер 2,5 м. Те осигуряват лесен достъп на огромния поток с колички.

Дългите опашки от пътници пред чек-ин гишетата, рентгена и бюрата за паспортен и митнически контрол ще останат лош спомен от стария терминал. В новия са монтирани 38 гишета за регистрация на пътници и багажи и едно – за извънгабаритен багаж. С 6 повече са и гишетата за паспортен контрол на новия терминал.

Новост за България е галерията, от която извеждат 7 ръкава към самолетите. Тя е дълга 210 м, с площ 11 000 кв. м. Трите ръкава в източната й част могат да приемат големи машини като „Еърбъс А 340“ и „Боинг 747“.

За разлика от жалкото подобие на VIP салон в стария терминал новият разполага с цели три. Двата са с площ по 180 кв. м и се различават по цвета на обзавеждането си. Бизнес салон „Изток“ е оранжев, а „Запад“ – лилав. Третият и най-голям VIP салон е с площ 400 кв. м. Оформен е в зелено и има изглед към перона и летателното поле. И трите имат интернет връзка.

За обикновените пътници работят голям брой заведения. Четири огромни магазина предлагат от пиле мляко. Най-впечатляващ е луксозно обзаведеният магазин за български напитки.

В салоните за пристигащи и заминаващи са монтирани 48 гишета за продажба на билети от авиокомпаниите, за коли под наем и др. В терминала са разположени и офиси на банки, на „Български пощи“, бюра за обмен на валута и пр.

Терминалът се осветява от 6200 осветителни тела. 320 информационни и указателни табели с обща площ 480 кв. м сочат пътя към заведения и самолети. Пред терминала паркинг на 4 етажа дава подслон на 820 коли на пътници и роднини.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *