Общините с милиарди задължения

Над милиард и 200 милиона лева е дългът на общините към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите. В това число влизат и издадените от общините гаранции.

Просрочията за периода са над 160 млн. лева и важат за повече от половината общини в България.  Шест са общините, в които действат оздравителни планове, одобрени от Министерството на финансите. Това са Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград и Сливен, съобщама БНР.

Миналата година, когато беше изработван Законопроектът за финансовото подпомагане на общините чрез държавни заеми, Велинград беше посочен като пример за община в състояние на фалит, информира pik.bg.

Като цяло, към средата на годината приходите превишават разходите при малко над 26 на сто от общините. В края на миналата година обаче този процент е бил 10, което означава, че при част от общините разходите ще се увеличат през втората половина на годината повече, отколкото ще постъпват свежи пари в хазните им.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Един коментар към “Общините с милиарди задължения

  • 09.08.2017 на 14:49
    Permalink

    Вместо бюджетна дисциплина, общините винаги са залагали на мотото „колкото повече похарчим, толкова повече ще получим“, – порочна практика, наложена от липсата на бюджетна дисциплина във всички органи и институции!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *