Орешарски подкрепя „дозирането“ на мерките за борба с кризата

Опиянението от факта, че пари могат да се правят от нищо, както и щедрото поддържане на високите рейтинги на финансови институции пред банкрутно състояние са причини за сегашната криза, посочи в лекцията си министърът на финансите Пламен Орешарски, който е домакин на организираната от Министерството на финансите международна дискусия, посветена на икономическите сътресения.
През 1996 г. също имаше пренебрежително отношение към риска, родиха се финансови пирамиди,припомни Орешарски. След кризата през 1997 г. страната се възстанови в изненадващо кратки срокове, обяснението се дължи на приложените мерки, определяни като нестандартни, посочи той.
Според него, при криза от подобен мащаб, каквато е сегашната,е допустимо отново да се приложат нестандартни мерки. Ако тяхното действие продължи прекомерно дълго, обаче, може да се очаква дългосрочна „неустойчива вълна“. Извънредните интервенции във финансовите системи трябва да бъдат дозирани, посочи Орешарски.
Надявам се, че вече сме изживели кризата в най-лошата й форма, констатира в лекцията си проф. д-р Михалис Псалидопулос -експерт по стопанска история в Атинския университет. Нека не очакваме бързо икономическивъзстановяване, но да се надяваме, че най-лошото е зад гърба ни, каза Псалидопулос.
Според него, наднационалните политики на световните органи, като Световната банка, Г-20 илиГ-8, трябва да бъдат съобразявани и с интересите на малките отворени икономики, каквито са Гърция иБългария.
Експертът по история на икономическите науки в Хамбургския университет д-р Стефан Колев направи сравнение между кризите от 1929 г. и сегашната и посочи, че макар и историята да не се повтаря, то България и тогава, и сега е в сходна позиция.
Във форума участват представители на академичните среди, неправителствени организации и студенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *