Отношенията между ЕС и Русия се влошават

Прекратяването на преговорите за ново двустранно споразумение за партньорство и сътрудничество, замразяването на преговорите за облекчен визов режим и спирането на хуманитарната помощ за Чечня са част от мерките, които ЕС обмисля, за да принуди Русия да спре бомбардировките срещу Грузия. Какви точно ще са действията на Брюксел ще решат европейските министри на външните работи на извънредното си заседание в сряда (13.08.08), съобщава EUobserver.com.
Като възможност за постигане на примирие ЕС може да предложи да изпрати полицаи в Южна Осетия. От Брюксел уверяват, че няма да се пращат военни части. С присъствието на полицаите в размирните райони ще се възстанови равновесието в Абхазия и Южна Осетия и ще се ускорят преговорите за свободен визов режим с Украйна и Грузия, като се докаже, че „тези страни не са част от сивата зона за възможно разширение на Русия“, твърдят европейски дипломати.
През юли ЕС и Русия започнаха преговори за ново споразумение за партньорство и сътрудничество, като дори бяха създадени четири работни групи, които да уточнят условията в определени области. Освен това ЕС осигурява 18 млн. евро за възстановяването на Чечня.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *