От утре започва най-лошият месец за фондовите пазари

 
Това е месецът, в който на практика стартира финансовата година, след летните ваканции. Така, септември се е превърнал в барометър за развитието на пазарите през цялата година, за последните 6 десетилетия.
През този месец S&P, DJIA и Nasdaq регистрират най-големите си понижения, но и сериозни ръстове.
В края на XX век индексът на американските сини чипове реализира серия от четири силни покачвания средно с 4.2% през септември. Позитивната тенденция приключва през 1999 г. и е последвана от шест поредни понижения със средно 5.9%. През 2008 г. DJIA пада през септември с 6%.
Но началото на месеца обикновено е силно. В първата сесия след Деня на труда в САЩ, индексът на сините чипове е регистрирал повишения в 13 от последните 16 години.
Широкият S&P 500 също е започвал силно месеца в 11 от последните 15 години, но след третата седмица е регистрирал силни понижения в 11 от последните 17 години. В петък, в третата седмица на септември, изтичат множество контракти на опции и фючърси в САЩ, след което фондовете преструктурират портфейлите си, което често води до разпродажби на активи.
Този септември обаче крие и други опасности. Очаква се днес, в речта си в Джаксън Хол, председателя на Фед да даде сигнал, за това, че американската централна банка ще започне нов кръг от количествени улеснения през следващия месец.
От една страна пазарите се надяват на това, защото обратното изкупуване на облигации от Фед ще доведе до излишък от пари в брой в пасивите на банковата система и ще накара кредитните институции да засилят инвестиционните си позиции.
Но съществува рискът Фед да разочарова инвеститорите, а и в Европа ситуацията остава несигурна. Въпреки намаляването на късите залози срещу еврото през последните седмици, ако Европейската централна банка разочарова инвеститорите или ако Гърция напусне еврозоната, апетитът за риск бързо ще намалее.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *