От 1 юли НОИ спира да приема хартиени болнични от лекарите

От 1 юли лекарите и зъболекарите ще подават болничните листове в НОИ само онлайн. До края на юни изтича гратисният период, в който джипитата и лечебниците трябва да вземат от института уникални номера, за да издават онлайн листовете. Малко над 8500 болници и лекари са получили уникални номера, а около 300 все още не са поискали това, става ясно от справка на НОИ, изготвена за „Сега“.

От началото на годината в електронния регистър на НОИ са постъпили 1 317 919 болнични листове. На хартия са донесени 7981, което е нищожен дял спрямо общия брой болнични – под 1 на сто. Работодателите обаче все още носят на хартия листовете за служителите си.

В първите дни на 2015 г. онлайн системата на НОИ се срина заради технически проблеми със софтуера, който не приемаше листовете от лекарите, както и заради електронните подписи, които не бяха съвместими с него. Това роди куриозните ситуации лекарите да отпращат пациентите си или да ги съветват да си пускат отпуска вместо болничен.

От началото на годината към средата на май НОИ е върнал на лекарите и фирмите над 32 300 листа. Други близо 10 хил. се обжалват от НОИ. Сгрешените и обжалвани болнични на фона на общия брой постъпили също не са много, но от института не успяха да кажат пред „Сега“ какъв е делът им за същия период на 2014 г. Така не може да се направи съпоставка дали новият ред за подаване е довел до повече грешки или напротив. Грешките обикновено са основната причина за забавяне на плащанията.

БЪДЕЩЕ

В момента НОИ разработва втория етап от електронната система, с който от догодина и работодателите ще могат да подават болничните на служителите си по интернет. Едва тогава ще се намали административната тежест за бизнеса и ще му се спестят реално разходите. Ако системата потръгне от 1 януари, изплащането на болничния лист ще се съкрати три пъти, пресмятат от НОИ. В момента работодателят носи на ръка куп документи за болничните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *