Падат наемите на магазини

Собствениците смъкват цените до 15 на сто заради конкуренцията на моловете

Моловете удрят по джоба собствениците на търговски площи в големите градове. Заради силната конкуренция те ще бъдат принудени да свалят наемите между 5 и 15% през тази година. Софийските реститути вече се опариха от големите търговски центрове. До края на 2007 г. ще я изпитат на гърба си и наемодателите в останалите големи градове. Това прогнозираха от компанията за бизнес имоти Forton International. Цените ще намаляват с около 10% годишно и след около три-пет години ще се стабилизират, очакват последните.

В момента в страната има около 120 хил. кв. м модерни търговски площи, които се отдават средно за 20 до 60 евро/кв. м. До пет години те ще нараснат с около 300%. До края на тази година ще бъдат завършени 98 хил. кв. м, а до 2012 г. те ще са 500 хил. кв. м, изчисли управителят на агенция „Феникс“ Васил Шопов.

През 2006 г. заработиха 4 мола – три в София и един във Велико Търново. Стартира строителството и на търговския център в Пловдив, в напреднал етап са и проекти за търговско-развлекателни комплекси във Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Само в София са планирани още 10 големи търговски центъра.

Естествено, засилената конкуренция между големите обекти, които ще се състезават за вниманието на търговците, ще свали наемите както в новите молове, така и на магазините по централните улици. Доскоро те бяха единственият избор на големите марки. След откриването на моловете в София – Mall Sofia, City Center Sofia и Sky City Shopping Center, интересът към наемане на магазини по основните търговски улици сериозно намаля, а цените тръгнаха надолу. Само за година престижният столичен булевард „Витоша“ слезе от 22-ро на 28-о място по цени според класацията на най-скъпите улици света на Cushman & Wakefield. Според същото изследване средното намаление на наемите на бул. „Витоша“ е 7%.

На главната търговска улица в София още има обекти, които се предлагат срещу 100-140 евро/кв. м, но вече няма паника за стъпване на всяка цена, констатират брокерите. Това се отразява на цените, на които се сключват сделките, но за празни помещения не може да се говори, посочиха от Forton.

Засилената конкуренция между големите комплекси ще засегне и по-малките търговски центрове с площ от 1000-3000 кв. м, които масово се строят в по-крайните квартали в големите градове. Тези проекти имат бъдеще, ако се позиционират като локални и не търсят ефективността и профила на моловете в централните части, смятат брокерите.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *