Пазарите са на вълна „очаквания и предчувствия“

Влиянието на тази ситуация се усети най-вече във валутната търговия, където доларът притисна йената до 79.2845.
 
Инвеститорите са изнервени и в очакване на някакви новини от срещата на ръководството на ФЕД, след която ще има изявление тази вечер, а също и от поредния ден, в който Европейската централна банка не направи нищо на пазарите, макар да се носят спекулации, че тя ще интервенира, за да помогне на държави като Испания и Италия да пласират нов дълг при по-ниски лихви.
Разочарование преди началото на сесията на Wall Street донесе и една от любимите акции на инвеститорите. Dell излезе пред тях с прогноза, че приходите през тази година ще са много по-слаби от очакваното, а печалбата ще е поне с 20% по-ниска от онова, което се твърдеше в началото на годината. Причината за по-слабите резултати са победите на конкуренцията в бранша и най-вече на Apple с неговия iPad, както и намалялото търсене на персонални компютри в световен мащаб заради кризата.
Акциите на компанията веднага потънаха при това публично признание и към този час се търгуват срещу $ 11.72 за лот, което е спад с 5.02%.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.12% до 13 187 пункта. S&P 500 Index се се понижава с 0.25% до 1 409 пункта.  NASDAQ Composite Index губи 0.37% до 3 055 пункта.
Европейските индекси не излязоха от червеното в днешния ден и към финала на сесията затъват с по повече от процент.
Еврото губи четвърт процент към долара и се обменя при курс от $ 1.2442, спрямо курс от $ 1.2464 тази сутрин.
Петролът поевтинява с 31 цента до $ 96.53 за барел лек американски петрол с доставка през октомври. Сортът брент губи $ 1.09 до $ 115.22 за барел. Търгуващите с нефт знаят, че утре ще има стачка на синдиката на работниците в петролната индустрия на Нигерия, което може да окаже известно влияние върху цените на международните пазари, тъй като страната е ключов производител на енергийната суровина.
На червено стартира европейската сесия. Еврото пада към долара, петролът също коригира надолу.
Инвеститорите са в очакване на резултати от срещите между европейските лидери по искането на Гърция за отсрочка на реформите. Освен това се прокрадват надежди, че Европейската централна банка ще интервенира на пазарите, както обеща.
Докато масата играчи са в позиция на изчакване, по-изнервените реагираха лошо на новината, че минният гигант BHP Billion спечели с 35% по-малко за полугодието на тази година до $ 15.42 млрд. Това е основателна причина мениджмънта на дружеството да стопира дейностите по проектите за развитие, сред които е грандиозният олимпийски кладенец в южна Австралия.
Ето и как се представят индексите в Европа тази сутрин:
FTSE 100 пада с 0.93% до 5 803 пункта. DAX INDEX губи 0.93% до 7 023 пункта.  CAC 40 INDEX се понижава с 0.86% до 3 483 пункта.
Еврото спада към долара до $ 1.2459.
Петролът поевтинява с 28 цента до $ 96.56 за барел лек американски петрол и 68 цента до $ 115.64 за барел от сорта брент.
Големите очаквания от срещите на европейските лидери по гръцкия въпрос и предчувствията, че Европейската централна банка ще направи интервенция на пазарите, се отразиха в курса на еврото и то поскъпна с повече от процент към долара. Динамиката на валутните пазари подсили и новината за по-голям от очакваното търговски дефицит в Япония през юли. Движение има и в търговията с петрол, която се повлия от данните за запасите от суровина в САЩ. Само индексите се движат предимно на отрицателна територия, с което показват желанието на инвеститорите да изчакат проясняване на ситуацията.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.51% до 13 203 пункта. S&P 500 Index се понижи с 0.35% до 1 413 пункта. NASDAQ Composite Index изгуби 0.29% до 3 067 пункта.
В Азия инвеститорите също са резервирани.
Nikkei 225 пада с 0.32% до 9 127 пункта. Hang Seng Index изтрива 0.73% до 19 952 пункта.  CSI 300 Index потъва с 0.62% до 2 299 пункта.
Тази нощ Япония отчете по-голям от очакваното търговски дефицит от $ 6.5 млрд. през месец юли, благодарение на отслабналото търсене на продукция от Европа. Инвеститорите са в очакване и на развитие по проблема Гърция. За утре е насрочена среща между френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, които ще трябва да решат дали да подкрепят искането за отсрочка, с което ще ги запознае гръцкият премиер Антонис Самарас през тази седмица.
На петролния пазар вече се търгуват октомврийските фючърси. В американската сесия имаше поскъпване на суровината с 58 цента до .84 за барел, повлияно от доклада за запасите от суровина в САЩ, който показа намаление с шест милиона барела. В азиатската сесия лекият американски петрол поскъпва с 3 цента до $ 96.87 за барел. Сортът брент поевтинява с 28 цента до $ 116.04 за барел.
Тази сутрин доларът намира сили да върне част от загубите към еврото и курсът на обмяна към този час е $ 1.2464, след като във вчерашния ден зелените пари изгубиха близо 1% от стойността си към обединената валута. Причината за това може да се търси в очакванията на пазара за интервенция от страна на Европейската централна банка. Еуфорията на трейдърите се подхранва и от очакванията от срещите на европейските лидери по проблемите на Гърция.
Динамична и е търговията долар/йена, след като Япония изненада с по-голям от очакваното търговски дефицит през юли. Към този час един долар купува 79.425 йени, което е покачване от курса 79.25 от вчера следобед.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *