Пазарът на имоти в Испания се насочва към нов срив

Пазарът на недвижими имоти в Испания, който се оценява на 6 трлн. долара, изглежда се насочва към нов срив, според икономисти, които изучават въздействието на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса върху търсенето на имоти, пише Bloomberg.

Българският портал за луксозни имоти в Испания – Продава се ...

Въпреки че е твърде рано да се оценят пълните размери на удара върху търсенето, причинен от пандемията, експерти, които изучават испанския пазар, казват, че цените може да се сринат с от 6,5% до 15%, информира investor.bg.

„Ние сме в пролога на спад, който ще стане очевиден през септември“, коментира Гонсало Бернардос, професор по икономика, който ръководи магистърската програма за недвижими имоти в университета в Барселона. „До края на годината цените ще паднат с 12%, защото това е може би най-острата икономическа криза, която преживяваме“, прогнозира икономистът.на имоти в Испания се насочва към нов срив.

Евтини морски имоти в Испания | Stroiteli-bg.com®

Сривът идва, след като испанският пазар отчете ръст от 32% след предишния рязък спад заради световната финансова криза. Понижението на цените се усеща сериозно  страна, в която собствеността на жилищата се приближава до дял от 80% и спестителите са склонни да използват имотите като актив убежище за парите си в турбулентни времена.

И други наблюдатели предвиждат над 10% спад на цените на жилищата в Испания тази година. Консултантите казват, че нито един фактор не е толкова важен за цените на жилищата, колкото растежът на работните места и икономическите перспективи.

Апартаменти за продажба в Пунта Прима Испания - Недвижими имоти в ...
 Според централната банка на Испания  БВП би могъл да се свие с до 15% тази година при най-лошия сценарий, а безработицата, която беше 14% преди пандемията, може да скочи от 18,1% до 23,6%.

Данните показват ясна корелация между броя инфектирани с коронавируса и търсенето. В Навара и Кастилия и Леон, два от регионите с най-висок дял на заразените, се отчита и най-силен спад на търсенето и на офертните цени през май спрямо година по-рано, показват данни, събрани от Bloomberg от здравното министерство, статистическата агенция INE и Idealista.com, най-големият уебсайт за продажби на имоти.

За сравнение, в регионите с най-малко случаи на 100 000 души население – Андалусия, Балеарските острови и Мурсия, цените на жилищата се покачват с от 3,8% до 6%.

Все пак има някои признаци, че сривът на жилищния пазар няма да бъде толкова тежък, колкото при предишната криза. Цените падат бързо, но се наблюдава и бързо възстановяване, коментира  Мириам Гойкохея, ръководител на жилищните и алтернативни изследвания на CBRE в Испания.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *