Париж: Кадафи не може да съди НАТО

Жалбата  Айша Кадафи  за убийство и военни престъпления бе внесена на 10 юни.  Тя бе насочена срещу НАТО, участвалите в тази операция френски военнослужещи, министъра на отбраната Жерар Лонге и президента Никола Саркози.   На 30 юни е било решено обаче да не се дава ход на жалбата.
Прокуратурата е действала въз основа на Кодекса на отбраната, съгласно който военнослужещ, използвал сила или други принудителни мерки в рамките на военна операция извън територията на Франция, не носи наказателна отговорност.
Адвокатката на Айша Кадафи Изабел Кутан-Пер заяви, че ще внесе нова жалба, този път с иск за обезщетение, за да постигне назначаване на съдия-следовател по делото.
Айша Кадафи обвинява НАТО в убийството на най-малкия син на Муамар Кадафи – 29-годишният  Сейф ал Араб  и трима от внуците му, както и приятели и съседи при въздушния удар на 30 април.
Две други жалби със същите обвинения бяха внесени в началото на юни от други трима адвокати, отново от името на Айша Кадафи – едната в Париж, другата пред прокуратурата в Брюксел и белгийската федерална прокуратура.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *