Парламентът ще гласува извънредно новия Мнистерски съвет

На извънредно заседание Народното събрание ща гласува структурата и състава на новия Министерски съвет. Заседанието на парламента ще започне точно в 10.00 часа и ще има дневен ред с три точки, съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Избиране на министър-председател на Република България, на структура на Министерски съвет и избиране членове на Министерски съвет“.

Най-важният въпрос, на който очакваме отговор днес е ще получи ли подкрепата на парламента. РЗС и „Атака“ недвусмислено заявиха, че ГЕРБ ще има тяхното „за“ при гласуването. Ето и аргументите на Волен Сидеров и Яне Янев.

„Преди всичко одобрявам идеята да има Министерство за българите в чужбина. Това е една стара идея, която „Атака“ е имала и има в своето виждане. В понеделник ще подкрепим този кабинет, да“, каза Сидеров.

„Ние ще подкрепим правителство на Бойко Борисов. Ние ще подкрепим, това е, ако ще да има пет агенти на ДС“, сподели Яне Янев.

Минискандалът около агентурното минало на Божидар Димитров и номинирането му за министър без портфейл постави под съмнение въпросът за подкрепата на сините. В крайна сметка, след обстоен анализ СДС даде положително становище. Едно решение, което беше трудно, но държавническо, по думите на лидера на партията Мартин Димитров: „Националният съвет на СДС помисли на първо място за хората в България, за бъдещето на България и даваме кредит на доверие на това правителство“. Дали и ДСБ ще подкрепят кабинета ще се разбере днес.

Въпреки предизборните твърдения, че бързо трябва да се състави правителство, което да вземе антикризисни мерки, от КБ казват твърдо „не“ на кабинета „Борисов“.

„Заявеното до този момент от политическа партия ГЕРБ като политика, политически намерения, това до известна степен е демонстрираното от тях в първите дни в пленарна зала изключва подкрепа от страна на парламентарната група на КБ“, каза Ангел Найденов.

До последно от ДПС се колебаеха, но късно снощи решиха да не подкрепят правителството.

След като в Народното събрание бъде гласуван състава на новото правителство, на официална церемония в Министерския съвет се очаква Сергей Станишев да предаде поста на приемника си Бойко Борисов. На церемонията ще присъстват старите и новите министри. Програма „Хоризонт“ ще излъчи пряко церемонията по смяна в екипите в изпълнителната власт. След това всеки новоизбран министър ще отиде в повереното му министерство, където ще приема поста си от своя предшественик.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *