Планът на ЕЦБ за еврозоната изстреля индексите нагоре

Вчерашният скок на акциите в Европа и в САЩ беше последван тази сутрин и от азиатските фондови борси. Насърчени от новия план за спасяване на еврото, основните индекси в Токио, Сеул, Хонконг и Шанхай се повишиха с около 2%. С нови повишения отвориха тази сутрин и най-големите борси в Европа.
 
Европейската комисия приветства решението на Европейската централна банка. Комисията изрази увереност, че банката ще възвърне доверието на инвеститорите, но призова правителствата на проблемните страни да предприемат решителни действия за оздравяване на своите финанси, постигане на устойчив икономически растеж и създаване на работни места.
Планът на ЕЦБ беше приветстван и от Франция. Германската централна банка обаче го разкритикува, като го нарече „финансиране на правителствата чрез печатницата на пари“ без гаранции за фискални реформи.
Въпреки последните прогнози за рецесията в еврозоната и засилването на долара вследствие на новините за увеличаване на заетостта в Съединените щати, тази сутрин еврото се котираше близко до вчерашното равнище от 1.2652 долара.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *