Плевенчанки първи лягат под робота “Да Винчи”

Плевенчанки първи лягат под робота “Да Винчи”

Доктори ще могат да ни оперират, докато пият кафе на Айфеловата кула

Представете си как доктор от Англия седи в кабинета си, гледа пред себе си монитор и движи джойстик като на компютърна игра. В същото време механичната ръка на „Да Винчи“ държи скалпела и оперира пациент в ендоскопския блок на плевенската университетска болница.

Скоро това няма да е само във фантазиите ни, а ще стане реалност и у нас, твърди ректорът на медицинския вуз проф. Григор Горчев. Университетът вече започна преговори за закупуване на машината. Първите му български пациенти ще са дами, издаде професорът.

Когато оперира „Да Винчи“, не очаквайте да видите класическата картина, в която докторът си измива ръцете и ги подава да му сложат ръкавици. Лекарите са подготвили болния върху операционната маса и са закачили инструментите за ръката на робота. Медсестра стои отстрани и просто наблюдава случващото се, разказа Горчев. Професорът лично е наблюдавал такива демонстрации във Франция и Малайзия. Със същия успех той може да отстрани тумор от лаптопа си, докато пие кафе в панорамния бар на Айфеловата кула в Париж. Може да следи манипулациите дори в колата си или разхождайки се по Таймскуеър от дисплея на джиесема си.

Това се случва във всяка точка на света благодарение на компютърната телекомуникационна система, с която болницата в Плевен вече разполага. Завършен е напълно първият етап от оборудването на операционната зала в центъра. Там вече очакват само доставката на „Да Винчи“. Роботът струва около половин милион евро. Той ще бъде петият в Европа. Два такива действат в Германия – в Хамбург и Кьолн, един във Франция и един в Полша. Произвеждат ги само две американски фирми. Плевенският университет усилено разработва проект за високотехнологична медицина, който се финансира чрез образователното министерство с пари на ЕС.

„За нас това не е фантастика след първата трансатлантическа операция“, казва проф. Горчев. Преди две години и половина екип от хирурзи оперира във Франция, докато се намираше в САЩ. „Да Винчи“ може да лекува всякакви заболявания. Плевенчани на първо време ще закупят софтуера за гинекология, където са силни, уточни ректорът.

Евгени Горанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *