Пловдив и Варна са сред 10-те най-стари градове в Европа

Европа има добре документирана и проучена история и много от градовете й са били населени от хиляди години. Това е вярно за всички градове от списъка на специализирания портал Oldest.net, които са били важни икономически, политически и културни центрове през различни епохи и периоди от време. Всички тези градове притежават исторически забележителности, завещани от предишните им владетели, и са едни от най-популярните туристически дестинации в света.Пловдив и Варна са сред 10-те най-стари градове в Европа.

 

Снимки: Pixabay и Wikimedia

В класацията попадат и два български града – Пловдив (най-стария в Европа) и Варна. С най-много градове е Гърция (4), следвана от Словакия (2) и по един – Кипър и Италия.Пловдив и Варна са сред 10-те най-стари градове в Европа.

Ето и класацията на 10-те най-стари европейски градове на портала Oldest.net:

10. Ханя, остров Крит, Гърция. Основан: 1600 г. пр.н.е.; местоположение: Северно крайбрежие на Крит; площ: 351.3 кв. км (135,6 кв. мили); население: 108 642 души от последното преброяване през 2011 г.

Един от най-важните градове на Крит и изграден върху основите на минойско селище, което гърците наричали Кидония (или Сидония). Днес около Ханя могат да се видят много архитектурни останки от този период, а градът е управлявана от византийци, араби, венецианци, османците и разбира се гърците. По време на Втората световна война Хания е окупирана от германци и много от гражданите на града са били затворени или екзекутирани за съпротивата си срещу нацистката власт, информира infostock.bg.

9. Мантуа, Ломбардия, Италия. Основан: 2000 г. пр. н.е.; местоположение: Долината на река По; площ: 63.97 кв. км (24.70 кв. мили); население: 49 308 души (2017 г.).

Градът е определян като едно от бижутата от епохата на Ренесанса в Италия и връзката му с благородниците на семейство Гонзага, управлявало града няколко века. По време на своя разцвет Мантуа е един от важните културни и особено музикални центрове на Италия. Освен това, е родно място на операта, тъй като най-старата опера, която все още се изпълнява, е „Орфей“ на Клаудио Монтеверди, написана в началото на 17 век. Заради своето историческо значение за културата и изкуството, Мантуа е обявен за защитено от ЮНЕСКО световно наследство. Градът е представен в пиесата на Шекспир „Ромео и Жулиета“, в който е прогонен Ромео.

8. Никозия, столица на Кипър. Основан: 2500 г. пр. н.е.; площ: 111.01 кв. км (42.86 кв. мили); население: 326 739 души (2018 г.).

Провъзграсен за столица на острова е от 10 век пр. н. е., но историята на града датира от около 2500 г. пр.н.е. Това е единственото селище от бронзовата епоха в Кипър, оцеляло до днес. Както всички древни градове в този списък, Никозия през годините е била заврладявана от много различни хора, а градът все още е разделен от кипърските и турските общности на Гърция. Формално Никозия е столица на международно признатата република Кипър, но е и столица на Северен Кипър, който е признат само от Турция. В културно отношение Кипър е гръцки, но страната всъщност е независима държава и част от Европейския съюз.

7. Тебес, Гърция. Основан: 3000 г. пр. н.е.; местоположение: Централна Гърция; площ: 830.112 кв. км (320.508 кв. мили); население: 36 477 души (2017 г.).

Заедно с Атина, Тебес е един от най-големите исторически градове в Гърция, и е почти толкова стар, колкото столицата на южната ни съседка. Тебес се гордее не само с древната си гръцка история, но е свързан и с много митове, включително за Едип, Дионис, Херакъл (Херкулес) и много други. Тебес достигна своя апогей в началото на IV век, когато беше е най-силният град в Гърция. Това господство, обаче, е краткотрайно и днес е много по-тих и спокоен град за разлика от космополитната Атина. По време на второто персийско нашествие в Гърция, водено от Ксеркс в края на V в. пр. н. е., Тебес застава на страна на персите и слага край на силата на Спарта в битката при Левктра през 371 г. пр.н.е.

6. Атина, столицата на Гърция. Основан: 3000 г. пр. н.е.; местоположение: Централна Гърция; площ: 2 928.71 кв. км (1 130.78 кв. мили), заедно с предградията; население: 3 781 274 души (2017 г.).

Атина безспорно е най-историческият град в Гърция и един от най-важните градове в историята на Запада, като се смята люлката на западната цивилизация и родното място на демокрацията. Атина е била постоянно обитавана повече от 5000 години и се е превърнала в мощен център на микенската цивилизация до 1400 г. пр. н. е. Въпреки многобройните си трансформации, градът винаги е бил голям космополитен мегаполис и център на икономическия, финансов, индустриален, морски, политически и културен живот в Гърция. В Атина има безброй древни забележителности и е един от най-посещаваните градове в света. В столицата на Гърция има 148 театрални сцени, най-много за един град в целия свят.

5. Варна, България. Основан: 4600 г. пр. н.е.; местоположение: Черноморско крайбрежие; площ: 238 кв. км (92 кв. мили); население: 472 120 души (2018 г.).

Варна, която е разположена на българското Черноморие, винаги е била важен пристанищен град поради стратегическото си местоположение. Подобно на няколкото други градове в региона, хората са се заселили във Варна още в праисторически времена. В крайна сметка Варна се превръща в голям градски център, когато е създаден като морски селище от траките. Оттогава Варна е основен център за бизнес, транспорт, образование, туризъм, развлечения и здравеопазване. Варна е морската столица на България и е дом на централата на българския морски флот. Най-старото златно съкровище в света е открито във Варненския некропол и датира от 4600 – 4200 г. пр. н.е.

4. Братислава, Словакия. Основан: 5000 г. пр. н.е.; местоположение: Югозападна Словакия; площ: 367.584 кв. км (141.925 кв. мили); население: 432 864 души (2018 г.).

Братислава e най-младата столица в Европа, но историята се връща много по-далеч, откакто беше създадена Словакия през 1993 г. Подобно на някои от другите градове в този списък, Братислава е изградена върху основите на неолитно селище от около 5000 г. пр. н.е. През годините Братислава е завладяна и управлявана от австрийци, българи, хървати, германци, унгарци, евреи, сърби, чехи и словаци. С толкова богата история Братислава се превърна в една доста популярна туристическа дестинация и приема повече от 1 милион посетители всяка година.

3. Нитра, Словакия.  Основан: 5000 г. пр. н.е.; местоположение: Панония, Западна Словакия; площ: 100.48 кв. км (38.80 кв. мили); население: 76 655 души (2011 г.).

Заедно с Братислава, Нитра е един от най-старите градове в Словакия и е бил постоянно обитаван от времето на неолита. Има дори археологически доказателства, които предполагат, че хората са живели (в и извън) района около Нитра преди 30 000 до 25 000 години. В Нитра са живели много различни народи, а първите славяни са пристигнали през V век пр. н.е. Подобно на Рим, Нитра се намира в долина, заобиколена от седем хълма: Зобор, Замъкът, Калвария, Черма, Борин, Вьошок и Мартин.

2. Аргос, Гърция. Основан: 5000 г. пр. н.е.; местоположение: полуостров Пелопонес; площ: 138.138 кв. км (53.33 кв. мили); население: 22 207 души (2011 г.).

Eдин от първите градове-държави на Древна Гърция и има богата история. В близост до подножието на хълма Аспида има сведения за къснонеолитно селище, което показва, че Аргос е постоянно обитаван от поне 5000 г. пр.н.е. Градът се става голямо микенско селище през късната бронзова епоха и остава важен град през гръцкия, елинския и римския период. Визиготите, наричани още вестготите, унищожават Аргос през IV в. пр. н.е., но много бързо е възстановен. Днес е основен център в Южна Гърция. Аргос е представен в много гръцки митове и е кръстен на цар Аргус (или Аргос), син на Зевс и Ниобе, първата смъртна жена на Зевс.

1. Пловдив, България. Основан: 6000 г. пр. н.е.; местоположение: Тракия, Южна България; площ: 101.98 кв. км (39.37 кв. мили); население: 675 000 души (2018 г.).

Археологически находки показват, че първите хора живеят в днешните предели на Пловдив от повече от 8 000 години, което прави вторият по големина български гад най-стария в Европа. През дългата история на града той е завладян от няколко различни народа, включително траки, македонци, римляни, византийци, османски турци, перси, славяните, хуни, келти и българи. Всяка една от тези групи оставя траен отпечатък върху Пловдив, който е бил и все още е важен културен, икономически, образователен и транспортен център. Една от най-известните забележителности на Пловдив е Античният римски театър, който е построен преди повече от 2000 години и до днес се използва като място за концерти.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *