По-високите заплати са игра по бръснача

200 лв. минимално възнаграждение е тежко изпитание за дребния бизнес

Ниските заплати са основната пропаст между България и страните от Евросъюза. Затова година преди официалното ни приемане в европейското семейство БСП насочва усилията си към вдигане на доходите. Икономисти на левицата очертаха няколко пътя за повишаване на парите в джоба на българите по време на семинар в Несебър. Първата решителна крачка е предложението за вдигане на месечния необлагемия минимум от сегашните 180 лв. на 220 лв. Това

ще бъде второ поред голямо увеличение

на доходите без данъци. За първи път през тази година върху минималната заплата не се плащат данъци, като необлагаемият минимум скочи от 130 лв. на 180 лв.

Второто предложение на икономисти от левицата е повишаване на минималната заплата значително над границата на бедността, която за 2007 г. се изчислява на 152 лв. Така минималното заплащане на труда ще скочи от сегашните 160 лв. на около 200 лв. на месец.

И двете стъпки гарантират доходите на най-бедните българи. Именно те са най-уязвими от всякакви промени и може да понесат тежко предстоящото членство в ЕС. Върху заплата от 220 лв., след като се удържат всички осигуровки, сега данъкът е 2,40 лв. С вдигането на прага на месечните доходи без налози тези пари

ще останат

в джоба на българите

За отделния човек сумата никак не е голяма, но за цяла година на бюджета ще струва стотина милиона лева. Допълнителни облекчения може да се очакват от въвеждане на нови елементи на семейно облагане.

Големият ръст на минималната заплата ще се усети чувствително в джоба, но само на най-бедните българи. Повишението ще срещне и голям отпор от страна на МВФ, бизнеса и много икономисти. Срещу рязкото вдигане на минималната заплата без значително повишаване на производителността на труда може да се кажат много аргументи. И всички те ще бъдат верни. Най-честият довод е, че малкият бизнес ще трябва да съкращава работници, за да осигури по-високите заплати. Но за труда си човек трябва да получава поне достатъчно за своята и на децата си прехрана. Освен това положението на най-нископлатена работна ръка в Европа едва ли е повод за гордост, за да се стремим да го запазим.

Сериозен отпор срещу рязкото вдигане на минималната заплата може да се очаква от МВФ. Но БСП вече е настроена за сериозна битка. Червените министри се обявиха срещу отпадането на класовете за стаж поне до края на 2006 г. За премахването им фондът настоява поне от година. Огромното предимство в предстоящите преговори е изтичането на споразумението с МВФ през есента. С влизането ни в ЕС оценките на МВФ за България

ще продължат да имат огромна тежест

пред международната икономическа общност. Но над България няма да виси опасността от разтрогване на отношенията с фонда, ако не изпълни някоя от наизустените рецепти на икономистите на МВФ.

Освен за хората облекчения в областта на данъчното облагане се готвят и за бизнеса. Обсъжданите варианти бяха или намаляване на корпоративния налог от 15% на 12-13%, или въвеждане на нови данъчни облекчения за инвестиции. Положителни аргументи има и за двата подхода, но сред експерти от Министерството на финансите и икономисти от БСП везните започват да се накланят към първия вариант – намаляване на данъка. Тъй като и двата варианта посвоему са добри, идеята за падане на данък печалба предстои да бъде обсъдена на най-високо ниво в управляващата коалиция. За промените е нужно политическо единство, защото създаването на по-добри условия на бизнес е жизнено необходимо за развитието на страната в рамките на ЕС. Едно е сигурно, само с мерки на правителството няма да станем по-богати. Нужни са инвестиции и много работа. А бизнесът трябва да се подготви за предстоящата ожесточена конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *