Превъзходството на долара се запазва

Слабите икономически данни за PMI индексите от еврозоната и Германия оказаха негативно влияние върху еврото и спомогнаха за неговото понижаване до 1.2042 спрямо американския долар.
През юли активността на германския частен сектор се е понижила до най-ниското си ниво от повече от три години, след като отчете спад при новите компании, особено в производствения сектор.
Това подсказва, че финансовата криза, която продължава да се разпространява в еврозоната, вече се отразява отрицателно на икономиката на най-голямата и най-продуктивната страна от валутния блок. Предварителната оценка на съставния индекс PMI, който измерва активността в целия частен сектор, е спаднала през юли до 47.3 пункта, най-ниското ниво от юни 2009 г. и е понижение спрямо 48.1 пункта през юни.
Като цяло, компаниите от еврозоната са понижили активността си за шести пореден месец през юли, с което сигнализират за забавяне на икономиката на еврозоната в началото на третото тримесечие и за вероятно запътване към рецесия.
Активността е спаднала в много части на валутния блок, включително в двете най-големи икономики на еврозоната – Германия и Франция, показаха днешните данни на Markit Economics. Свиващите се икономиката ще затруднят усилията на европейските лидери да обърнат хода на дълговата криза. Няколко държави от еврозоната вече са в рецесия.
Индексът PMI в сферата на производството се е понижил до 37-месечно дъно до 43.3 пункта през юли спрямо 45.0 през юни, като този в сферата на услугите също е отчел спад до 49.7 пункта, в сравнение с 49.9 пункта един месец по-рано. Стойност на индекса над 50 пункта говори за експанзия на сектора, докато нива под 50.0 пункта говорят за свиване на сектора. Резултатите са по-слаби от очакванията. Икономистите, запитани от Dow Jones Newswires, прогнозираха средно, че индексът PMI в сферата на производството не се е променил от стойността 45.0 пункта, докато този в сферата на услугите се очакваше да се подобри незначително до 50.0 пункта.
Подновените опасения за фалит на Гърция през есента допълнително натежаха на единната валута. Премиерът на Гърция – Самарас очаква икономиката да се свие със 7 % през 2012 г. Пазарът е в очакване на заключението на тройката.
Преобладаващото мнение, е че държавата не е изпълнила критериите и Германия ще откаже нова финансова помощ. Според Декабанк, евентуален фалит на Гърция ще струва на германските данъкоплатци в краткосрочна перспектива 83 млрд. евро. В тази сума влиза „германската част от плащанията по формирането на първия и втория пакет на финансовата помощ за Атина, представляващи до мента съответно 15 и 22 млрд. евро“, съобщи експертът на кредитно-финансовата организация, Карстен Людеман.
Според лидерът на гръцката партия Сириза, Алексис Ципрас, мерките за икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори, ще доведат до социален и икономически срив до края на лятото. Ципрас настоя за спешен европейски съвет, на който да се обсъди гръцката криза, която все още тревожи пазарите и останалите страни от еврозоната. „Гръцкият проблем е проблем не само за страната, а е част от европейския проблем“, отбеляза той.
Петролът се стабилизира след положителните данни от Китай
Петролът се стабилизира по време на вчерашната търговия, след като остана в сравнително тесни граници. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец септември се търгуваше в границите между 87.30 – 89.00 долара, като в крайна сметка приключи денят на нива от 88.30/40 долара за барел. Сортът Брент от своя страна се стабилизира към 103 долара за барел, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин.
Признаците за подобряване на икономическата ситуация в Китай оказа известна подкрепа на черното злато. Предварителните данни за индекса на покупките в производствения сектор (PMI) на Китай нарасна до максималното си равнище от февруари насам, благодарение на подема в индустрията, включително и на експортните заявки.
Китай е основен двигател за търсенето на суровината и най-малките колебания около икономиката на страната оказват влияние върху цената. Днес се очакват данните за запасите от петрол в САЩ, за седмицата до 20 юли.
Златото отчете минимален ръст от 4 долара за деня, покачвайки се до 1581 долара за унция. По време на азиатската сесия тази нощ ръстът на ценния метал продължи, като към 8 ч. българско време се котира на цена от 1584/85 долара за унция. От началото на летния сезон се забелязва слаб интерес на инвеститорите към златото и ниска волатилност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *