Преглед на икономическата тема в пресата

Малките магазини продължават да губят позиции
в. Дневник

Въпреки че малките магазини продължават да са големият играч в търговията, държейки над 70% от пазара, с всяка изминала година тяхното влияние в сектора намалява, сочат проучванията на института GfK. През 2007 г. те са имали общ дял от 80.8%, докато през 2008 г. е намалял до 77.4 на сто. „И в следващите години веригите ще продължават да увеличават дела си за сметка на другите магазини“, прогнозира Владислав Колев от GfK. Освен че търговските вериги се разпростират във все повече градове, навиците на потребителите също се променят – хората вече започват да пазаруват по-рядко и в по-големи количества, сочат изследванията.
Данъкът за тотото и „Еврофутбол“ се повишава
в. Дневник
Данъкът върху тотото и лотото, залаганията върху резултати от спортни състезания и случайни събития ще се увеличи от 10% на 12% от оборота от залози. Това предлага Министерството на финансите. Промените в Закона за корпоративното подоходното облагане бяха одобрени във вторник от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта на промяната е да се изравни облагането на всички организатори на хазартни игри, тъй като в момента лотарии, томболи, бинго и кено плащат 12% данък, обясни пресцентърът на Министерския съвет.
Столичната община дължи 30 млн. лв. на фирми
в. Дневник
Столичната община има дългове от около 30 млн. лв. към фирми, които работят по проектите от инвестиционната й програма. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по бюджет и финанси към общинския съвет. „Бюджетът дължи 30 млн. лв. в момента“, каза пред съветниците председателят на комисията Орлин Алексиев (ГЕРБ). Изказването му беше по повод искане на директора на Столичната библиотека Михаил Белчев да бъдат отпуснати 750 хил. лв. за ремонт на сградата на библиотеката на площад „Славейков“.

Данъчният бонус за млади семейства може и да остане
в. Сега
Данъчната отстъпка за млади семейства, изтеглили кредит за жилище, може и да се запази. Финансовото министерство е склонно да преразгледа становището си за отпадане на преференцията. Това е обещал вчера по време на заседанието на тристранния съвет за сътрудничество зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, научи „Сега“. Синдикати и работодатели са разкритикували и планираното от кабинета извънредно покачване на цигарения акциз, но от ведомството на Симеон Дянков не са отстъпили.
Българското Черноморие привлича само бедни европейци
в. Новинар
Южното Черноморие продължава да привлича като дестинация само социално слабите и живеещите под социалния минимум бедни чужденци, сочат данни на туроператори. Според агенции пенсионерите и безработните са най-честите посетители по Черноморието. С близо 50 процента е намалял потокът от чужденци от скандинавските страни. Лошата инфраструктура, масовото застрояване, липсата на зелени площи и кътове за отдих са най-честите причини за отлива на почиващи, смятат експертите. През последните три години туристическият сезон се е свил до 60 дни.
Министри наредиха: Режим авария
в. Стандарт
Държавните фирми минават на режим „авария“. Вместо да инвестират печалбата си, шест компании спешно ще пълнят хазната. „Летище София“, „Кинтекс“, „Български енергиен холдинг“, „Български пощи“, „Булгартабак“ и „Информационно обслужване“ трябва бързо да внесат в бюджета 50% от печалбата си за миналата година. Предложението на финансовия министър Симеон Дянков може да бъде одобрено от кабинета още днес. Държавните дружества трябва да осигурят пари за пенсии и заплати на чиновници и учители.
Пускат златните мини в Челопеч и Кърджали
в. Стандарт
Фабриките в Челопеч и Кърджали ще добиват злато. Министерството на околната среда и водите вече е издало комплексните разрешителни на „Горубсо-Кърджали“ АД и „Дънди Прешъс метълс“ в Челопеч. Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ одобри докладите за оценка на въздействието върху околната среда на двете предприятия. Така след повече от 70 години в България ще бъде върната на бял свят цианидната технология за обработка на златосъдържащи руди. За последно токсичният химикал е използван за промишлени нужди в мина „Злата“, Трънско. Тя обаче е затворена още преди национализацията й от народната власт. В последните 10 години около използването на цианидите се разгоря истинска лобистка война. Без въпросния химикал добивът на злато е икономически неизгоден и под натиска на инвеститорите той е на път да се завърне в употреба.

Стихийни бунтове объркаха жп трафика в цялата страна
в. Сега
Заради забавени с 2 месеца заплати ситуацията в железниците започна да излиза извън контрол. Служителите на няколко гари във Варненско отказаха да излязат на работа вчера сутринта и предизвикаха огромен хаос в жп трафика в цялата страна.
Влаковете от Варна и Русе за София закъсняха над един час, което доведе до изчакване по други маршрути. По същото време заради внезапното застудяване прекъсна захранването с ток на линията между София и Перник, което пък доведе до 250 минути закъснение на влаковете по тази линия. Едва надвечер трафикът бе нормализиран.

изготвил прегледа:
ВЕНЕЛИН ЙОРДАНОВ – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *