Преглед на печата

 
 
 

 

 

Една част от всекидневниците фокусират вниманието си върху кризата в БАН и отражението й върху всекидневните потребности на гражданите. „Метеоролозите стават гадатели“, пише „Новинар“ и допълва, че сведения за времето и ранното предупреждение за градушки и наводнения няма да получават и гражданската, и военната авиация. „Стандрат“ с известна ирония отбелязва „БАН, във вид на цитат: „времето е ваше“. „БАН пред закриване“, пише и „Република“.
По повод отчета на правителството за едногодишната му дейност, темата на „Сега“ е озаглавена „Кабинетът Борисов се провъзгласи за необратим реформатор“. В отчета, публикуван на сайта на правителството, някои от реформите са обявени за вече приключили, а други са представени като необратими, въпреки че са белязани от чести обрати и липса на яснота, посочва „Сега“. Акцентите, които „Класа“ е подбрал за отчета на правителството са, че НАБУКО и „Южен поток“ са приоритетни за ГЕРБ за 2011-та година.
„Дневник“ анализира засиления интерес към кратките ваканции и курортите във вътрешността на страната. Според хотелиерите, бумът на уикенд-туризма у нас предстои. Цитиран е председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов: „Големият печеливш от кризата е малкият и средният туристически бизнес“.
„Търговски интереси разбиха морското ни спасяване“, пише на водещо място „Класа“. Държавата няма възможност да реагира при сериозен морски инцидент, тъй като единственият специализиран спасителен кораб „Перун“ продължава да бъде неизползваем и без екипаж, съобщава „Класа“.
За водеща тема в „Дума“ е подбрала блиц-проверката на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и Главна инспекция по труда. В статията пише, че проверките на условията на труд все по-често се правели с полиция, за да се избегнат умишлени пречки.
„Монитор“ отделя централно място на аферата с 21 000 наши антики, заловени в Канада, под заглавие „Каналът Филчев изнесе антики“. Предметите минали по трасето на брата на бившия главен прокурор, уточнява изданието, и допълва, че Прокуратурата е изпратила искане за разпознаване на ценностите.
На първата си страница „24 часа“ представя нов регламент на Европейския съюз, в който цигарите трябва да са в кутии от амбалажна хартия със стряскащи снимки на пораженията върху здравето от тях. Регламентът трябва да влезе в сила от 2012-та година, а изписването на съответната марка трябва да е по-дребно от надписите за вредата от тютюнопушенето. Същата тема е водеща и за „Труд“, като изданието подчертава, че българските производители не одобряват новите мерки.
  Не е убегнал от фокуса на вниманието на всекидневниците и развихрилата се полемика между президента Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов по повод назначаването на новия шеф на Военното разузнаване. Всички всекидневници са публикували упреците на президента към министър Ангелов с неговото лично обяснение: „Аз назначавам, не съм деловодител“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *