Птицевъдите: Яйцата не би трябвало да поскъпнат пред Великден

Това съобщиха от Съюза на птицевъдите в България. Оттам настояват и за спешна среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и проверка на внасяните в страната яйца и птиче месо от НАП.
Председателят на съюза Борис Стоименов съобщи, че у нас се продават яйца от категория Б, но с етикет за пресни. Неговите съмнения са свързани с подмяна на датата на срок на годност, който е 28 дни.
Стоименов увери, че не се очаква увеличение на цената на яйцата и птичето месо у нас преди Великден, а ако се покачи цената, това ще означава, че търговците слагат надценка. От Съюза на птицевъдите съветват, когато купуваме яйца да гледаме черупката. Ако са пресни, трябва да имат лек блясък. Друг класически метод е да потопим яйцето в чаша вода: ако е прясно трябва да потъне, а ако е по-старо – да изплува.
От Съюза на птицевъдите се съмняват в дъмпинг на цените на яйцата и птичето месо, които се внасят. Импортната цена на килограм птиче месо е 1,54 лв., докато ние изнасяме килограм птиче месо за над 3 лв. Основната разлика в цената според Стоименов се дължи на качеството на продукта и евентуалното неначисляване на ДДС на продуктите, които се внасят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *