Путин раздаде картите, чака анонсите

Това показват и социологическите проучвания, въпреки че в Русия представителността на извадките да е твърде спорна.
Според Общоруския център за изучаване на общественото мнение /ВЦИОМ/ Путин ще победи още на първия тур на президентските избори, взимайки 58.6% от гласовете. Агенцията е близка до управляващите, така че прогнозата за тотална победа на Путин не е учудваща.
Според ВЦИОМ одобрението за руския премиер от декември досега се е покачило с 6%, независимо от протестите.
„Единна Русия“ обяви всеобща мобилизация на електората на 4 март, когато ще проведе митинги в подкрепа на президента, след приключването на изборния ден.
Независимите изследвания обаче също показват значително предимство на Путин. Проучване в рамките на проекта „Открито мнение“ дава на сегашният премиер 48% от гласовете на руснаците на предстоящите президентски избори.
Утре руските избиратели ще отидат до урните и ще гласуват както са го правили винаги. Мнозинството от тях не вярват на богатите, страх ги е от властта и за това не подкрепят опозицията, и ако има недоволство то е дълбоко скрито.
Подкрепата за Путин вероятно е намаляла в градовете, където хората живеят по-свободно и е позволен известен плурализъм на мненията. Но в селските региони, които остават почти непроменени и все така бедни през последния четвърт век, сегашният премиер вероятно ще спечели безапелационно президентските избори, преодолявайки леко конкуренцията на комунистите.
Кандидатите, които теоретично могат да спечелят президентските избори в Русия са пет: Владимир Путин от „Единна Русия“, Генадий Зюганов от Комунистическата партия, Сергей Миронов от „Справедлива Русия“, Владимир Жириновски от ЛДПР и милиардерът Михаил Прохоров.
Най-големият противник на Путин обаче е руската средна класа, създадена по време на управлението му като президент и премиер на страната. Това са руснаците, които са достатъчно заможни, за да искат да бъдат свободни и не толкова богати, че да зависят от сигурния достъп до държавните пари и активи. В Русия средната класа е малобройна и, въпреки събуждането си, не може да промени развоя на изборите в неделя.
А реално сегашният премиер няма силен опонент в лицето на другите кандидати. Миронов и Жириновски не се радват на любовта на избирателите, и по принцип нямат и четвърт от подкрепата за Путин. Прохоров е твърде богат за вкуса на обикновените руснаци.
Ако има втори тур, най-вероятният конкурент на Путин ще бъде комунистът Генадий Зюганов. Факт е, че мнозинството от руснаците изпитват носталгия за времето на Съветския съюз. Не че тогава се е живеело по-добре. Но Русия беше велика сила, и гордостта от това компенсираше донякъде ниския стандарт на живот.
Основният въпрос за изборите в неделя е дали ще са легитимни. Очаква се в Русия да пристигнат рекорден брой чуждестранни наблюдатели. Очакват се и множество нарушения, каквито имаше и на парламентарните избори през декември миналата година.
Разбира се, Путин може да спечели и без опорочаване на изборния процес, но регионалните поделения на „Единна Русия“ трябва да отчетат дейност, което означава, че с всички средства, позволени или не, те ще се опитват да накарат руснаците да гласуват за настоящия премиер на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *