Първият открит мол у нас се продава заради дългове

1 г. след като наемателите в бургаския мол “Странд“ бяха помолени да напуснат, търговският център се продава на търг за 33.3 млн. лв. заради неплатени данъци

Продажбата от частен съдебен изпълнител е интересна, тъй като това е първият мол от отворен тип в България – концепцията напомня голяма търговска улица с магазини, заведения, обществени зони и забавления, пише „Капитал“.

Очакванията на инвеститорите обаче, че новият мол ще внесе разнообразие в търговските площи в града, не се оправдаха и той работи само една година при силната конкуренция в морския град.

По различни оценкив центъра са вложени над 40 млн. евро, като част от тях бяха осигурени от КТБ. Именно фалитът й през миналото лято накара мениджмънта на „Странд“ да помоли наемателите „временно“ да освободят обектите.

Сега началната цена заблизо 30 дка терени сградата на мола е 33.3 млн. лв. Дългът към общината е много малък – само 448 082 лв., според обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители, но имотът е ипотекиран в КТБ и ако продажбата е успешна, повечето пари ще отидат за погасяването на ипотеката.

Длъжникът е акционерното дружество „Странд Бургас“. Според представители на пазара обаче трудно ще се намери купувач на тази цена.

От община Бургас обясниха, че натрупаният дълг са публични вземания от данък върху имоти и такса битови отпадъцина терена и сградата в града. Според обясненията на местната власт, след като дължимото е било забавено, още в началото от дружеството са поискали разсрочване на плащанията, но вноски не е имало. По тази причина от общината са предали събирането на неплатените данъци на съдебен изпълнител.

В документите за продажба няма информация колко точно е дългът към КТБ, такива данни няма и в партидата на дружеството в Търговския регистър, в Имотния също няма резултати за вписана ипотека от името на „Странд Бургас“.

Частният съдебен изпълнител Янко Бъчваров предположи, че ако се стигне до продажба, парите ще стигнат основно за погасяване на ипотеката, а тъй като дългът към общината не е чак толкова голям, той също ще бъде изплатен без проблем.

Срокът за подаване на оферти за мола и терена под него е 23 октомври. На 26 октомври пликовете ще бъдат отворени и при интерес ще има и устно наддаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *