Развити индустриални зони и ИТ ресурс привличат автомобилни компании в Пловдив

Ключовото географско местоположение, дългогодишните традиции в индустрията и услугите, целенасоченото изграждане на инфраструктура, активната административна подкрепа, насочена към бизнеса и наличието на подготвени кадри превръщат Пловдив в притегателен център за все повече инвеститори. Един от секторите, който все по вече се разраства в региона, е автомобилният.

В момента в района на Пловдив, вече успешно работят редица доставчици на електрическо оборудване, широка гама от компоненти необходими за автомобилната индустрия, технически материали и други производства, свързани с автомобилите. Сред тях са световни лидери като Magna Powertrain,ABB, William Hughes, Mecalit, Accumalux Group, Naish Felts, Techno Aktas, и др. Тази година към групата ще се присъедини и американският производител на сензори Sensata, който в момента изгражда производствени мощности за 1 500 души, с опция да удвои работните места в следващите три години.

През тази година се очаква да бъдат обявени и още нови инвестиции „на зелено“ в сектора от водещи международни компании, които ще навлязат за пръв път на българския пазар. В началото на 2016 година се очаква заетите в производството в региона да станат над 70 хил. а повече от 50% от регионалния БВП да се формира от индустрията като цяло.

Заедно с индустриалното производство, в Пловдив активно се развиват и индустрии с висока добавена стойност. Фокус в работата на общината е насърчаването на иновациите, ИТ технологиите и изнесените бизнес процеси. Очакванията са в близките години да бъдат привлечени повече компании, въвлечени при разработването и внедряването на приложения и софтуерни решения необходими за нуждите на автомобилния бранш. Пловдив предлага и достатъчно ИТ кадри, а сравнителните стойности на наемите на офиси, местните данъци и такси и работната сила са в полза на града под тепетата.

Разрастването на този вид инвестиции в Пловдив ще допринесе не само за развитието на региона, но и ще подпомогне превръщането на България в гореща точка за инвестиции в автомобилния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *