Решение на АПИ обрича на фалит пътностроителни фирми

Пътностроителният бранш е сериозно разтревожен от последното решение на Агенция “Пътна инфраструктура“ за спиране на рехабилитацията на около 2000 км пътища втори и трети клас. Това е записано в отворено писмо на ръководството на Българската браншова камара “Пътища“ до премиера и министрите на финансите и регионалното развитие, цитирано от БТА.
Проблеми с финансирането има още от есента на 2009 г., защото по необясними за нас причини спря разплащането на извършените строително-монтажни работи с наличните средства по държавните инвестиционни заеми от Световната банка и Европейската банка, пише в писмото.
Рязкото свиване на фронта на работа за фирмите и практическото ограничаване на възможностите само до лотовете 2, 3, и 4 на магистралата “Тракия“ ще доведе до фалити на много фирми, смята ръководството на камарата.
Сред предложенията на браншовата организация за превенция на кризата в сектора е възложителят да поеме гаранции, че при желание на фирмите да продължат работа по обектите за своя сметка, разплащането ще се осъществи в периода 1 – 30 април 2011 г.
От бранша предлагат да се предприемат спешни действия по финансиране на проекти по Френската програма за ремонт на мостови съоръжения, известна като FASEP, както и по останалите приоритетни за правителството магистрални обекти.
По този начин, според бизнеса, ще се разширят възможностите за работа за пътностроителния бранш, което според деловите среди, е сериозна антикризисна мярка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *