Румъния е най-големият износител на зърно в ЕС

Румъния се превърна в най-големия износител на зърнени култури сред страните-членки на Европейския съюз, излизайки на първо място в износа на пшеница и царевица, пише Business Review.Румъния е най-големият износител на зърно в ЕС.

Резултат с изображение за жито

През първите 11 седмици от настоящия пазарен сезон 2019/2020 г. Румъния е изнесла 1,72 млн. тона обикновена пшеница или 33,6% от общия износ за ЕС, изпреварвайки Франция (1,26 млн. тона, 24,6% от износа на ЕС), по данни на Европейската обсерватория на селскостопанските пазари.

Румъния е и най-големият износител на царевица, като от началото на този сезон е доставила 114 737 тона, или 48,6% от общия износ на царевица в ЕС.

Източноевропейската страна е вторият най-голям износител на ечемик сред страните-членки на ЕС, с 449 170 тона, отстъпвайки само на Франция (682 274 тона).

Миналата година Румъния беше третият най-голям производител на зърнени култури в ЕС, след Франция и Германия, с 31,2 млн. тона – рекорд за всички времена.

В момента северната ни съседка е най-големият производител на царевица и слънчоглед в ЕС с обща продукция от почти 19 млн. тона царевица и 3,35 млн. тона слънчоглед.

Поради по-голямото производство, износът на зърнени култури в Румъния се повиши миналата година с 1 милион тона до рекордните 12 млн. тона, а стойността на износа беше 2,2 млрд. евро, информира Expert.bg.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *