Ръст на производствените цени в България

През август 2017 година производствените цени в България се повишиха за втори пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нарасна през август с 0,7% спрямо юли, когато се повиши с 1,3 на сто.

Повишение с 2,1% отбелязват цените в добивната промишленост и с 0,7% в  преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, се понижават с 0,5 на сто.

На годишна база растежът на общия индекс на производствените цени в страната се ускори до 5,8% през август от 4,7% през предходния месец, като цените в добивната промишленост нарастват с 11,7%, тези в преработващата промишленост – с 3,9%, а при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – с 10,5 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през август е с 0,4% над равнището от юли и регистрира ръст с 5,9% на годишна база, след годишен растеж с 5,3% през предходния месец, информира infostock.bg.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава на месечна база с 1,2% и с 5,5% в сравнение с август 2016 година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *