Световната банка запази очакванията си за ръста в България в следващите 3 години

Световната банка (СБ) запази очакванията си за икономическия растеж в България в следващите три години, но понижи прогнозите за растежа на световната икономика през тази година. Освен това международната финансова организация призова държавите да затегнат коланите, като се приспособяват към по-ниските цени на суровините и наближаващото повишаване на лихвите в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Банката предрича ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 1,1% през тази година и ускоряването му до 2% през 2016 г. и до 2,7% през 2017 г.

Investor.bg припомня, че Министерството на финансите вече разчита на растеж на брутния вътрешен продукт от 1,4% през тази година, след като през април вдигна прогнозата си от консервативните 0,8%. За 2016 г. министерството очаква забързване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне до 2,1%. През първото тримесечие българската икономика нарасна с 0,9% на тримесечна и 2% на годишна база.

В своя полугодишен доклад „Глобални икономически перспективи“ базираната във Вашингтон институция сега очаква, че глобалната икономика ще запише ръст от 2,8% през 2015 г., което е под януарската прогноза за повишение от 3 на сто.
Главният икономист на СБ Каушик Басу коментира, че Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да отложи покачването на лихвите за 2016 г., за да избегне влошаване на волатилността на валутните пазари и за да не повлияе негативно на глобалния растеж.

В доклада на банката се посочва, че ниските цени на суровините – най-вече срива в цените на петрола с близо 40% миналата година, се отразяват негативно на износителите на суровини повече в сравнение с очакванията. Освен това СБ предупреждава държавите да се подготвят за по-високите лихви в САЩ – действие, което ще увеличи разходите за финансиране на развиващите се икономики.

Според Басу по-ниските цени на суровините в крайна сметка трябва да подпомогнат глобалния растеж. Поради тази причина СБ запазва непроменени оценките си за икономическия ръст през 2016 и 2017 г.

Финансовата организация смята, че през тази година Индия за пръв път ще бъде най-бързорастящата икономика. СБ вече предрича ръст от 7,5 на сто спрямо предходните 6,4%.

Но СБ понижи и прогнозата си за развиващите се пазари през 2015 г. до 4,4% от януарските 4,8%, посочвайки като причини евентуалните негативни ефекти от рецесиите в Бразилия и Русия.

„Развиващите се държави бяха двигател на глобалния растеж след финансовата криза, но сега те са изправени пред по-трудна икономическа среда“, отбелязва президентът на СБ Джим Йон Ким.

Освен това СБ намали очакванията си за ръста на американската икономика до 2,7% през тази година от предходните 3,2% и до 2,8% през 2016 г. от първоначалната прогноза за 3%.

„Опасявам се, че една относителна ранна стъпка на Фед може да причини резки движения на валутните курсове, да доведе до поскъпване на долара, което няма да е добре за американската икономика и ще има негативни последици за други страни“, отбелязва още главният икономист на СБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *