Световният туризъм е загубил $935 млрд. през 2020г.

Международните туристически посещения са се сринали със 70 процента през първите девет месеца на 2020 годината спрямо същия период година по-рано. Причината са ограниченията, въведени в борбата срещу пандемията от новия коронавирус, обяви  в доклада си Световната организация по туризма (СОТ), цитирана от АФП.

Летните месеци, които обикновено са активен сезон в северното полукълбо, бяха истинска катастрофа – спад на туристите с 81 на сто през юли на годишна основа и със 79 на сто през август, уточни агенцията на ООН, чиято централа се намира в Мадрид, информира bnr.bg.

Рязкото свиване се изразява в 700 милиона туристически посещения по-малко и загуба от 730 милиарда долара за световния туристически сектор. Това е с над осем пъти повече от загубите след световната финансова криза от 2009-а, се уточнява в комюнике на СОТ.

Как влияят мерките срещу коронавируса? - NOVA

 Азиатско-тихоокеанският регион, който първо бе засегнат от пандемията, е най-силно пострадалият (-79 на сто), следван от Африка и Близкия изток (-69 на сто), Европа (-68 на сто) и американския континент (-65 на сто).

Гърция ще покрива разходите за лечение на туристи с коронавирус - Bgonair

Спадът на туризма през лятото в Европа не бе толкова силен, колкото в други региони (-72 на сто през юли и -69 на сто през август). Това съживяване обаче бе краткотрайно, защото бяха въведени нови ограничения за пътуванията заради увеличаващия се брой на заразени с Covid-19, подчертава СОТ.

Коронавирус: 50 милиона души в туризма могат да загубят работата си - Money.bg

За цялата 2020-а СОТ очаква свиване със 70 на сто на туристическите пътувания на годишна основа и предвижда ръст не по-рано от края на 2021 година.

Намаляването на туристическите пътувания в целия свят заради пандемията от коронавирус са донесли на туристическия сектор загуби за 935 млрд. долара за първите десет месеца на 2020 година. Това съобщи Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, цитирана от ТАСС, информира manager.bg.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *