Сделките на „Господ АД“

Стив и Джулия Грант разполагат с три минути, не повече. За тези три минути семейството от Санта Барбара, Калифорния, е пътувало 10 часа със самолет, платило е над 1000 долара. Сега двойката е част от дълга неколкостотин метра колона, която бавно пълзи през центъра на Торино, разказва германският в. „Ханделсблат“. След три часа Стив и Джулия стигат до целта си – все още са част от група хора, но вече са в сумрачната катедрала, където искри завеса от червено кадифе.
Там е Торинската плащеница – бледо парче тъкан с дължина 4,36 метра и ширина 1,10 метра, защитено от дебело предпазно стъкло. За католиците това е платното, в което е било завито и погребано тялото на Исус Христос преди близо 2000 години. Дали това е истина, никой не знае. Плащеницата обаче е сред най-известните християнски реликви и част от основния капитал на световния концерн, наречен „католическа църква“, отбелязва „Ханделсблат“.
Църквата сега е в криза – сривът на световната икономика намали приходите от църковни данъци, но най-вече пострада имиджът на божиите служители. Вихрят се скандали за сексуално насилие, силна критика срещу администрацията на сегашния папа, оставки. Торинската плащеница е добър пример за това, как корпорация „Господ АД“ със седалище в Рим се опитва да излъска позацапания си образ, като при това спечели доста пари.
Реликвата се излага за първи път от 2000 г. Няма редовен график за показването й, това се решава от папата, а сега моментът е доста подходящ, пише изданието. За шестте седмици, през които плащеницата може да се види, Торино очаква 2 млн. посетители – до 50 хил. души всеки ден. На площада Сан Кастело се предлагат какви ли не стоки – от броеници за по няколко евро до възглавници с бродерия на плащеницата за по 135 евро.
Семейство Грант купува умалено копие на реликвата, две картички с изображението й, две дървени кръстчета. Общо – 14,60 евро. Бюджетът на комитета, който организира поклонението пред плащеницата, е 5 млн. евро.
2 млн. евро идват от две спестовни каси в Торино, 1 млн. – от област Пиемонте, 1 млн. – от самия град Торино и още 750 хил. – от провинцията.
Самата църква плаща едва 250 хил. евро, като разполага с 54 спонсори, които безплатно осигуряват необходимото.
Производителят на спортни стоки „Капа“ осигурява за организаторите близо 5000 дъждобрана, Фиат предоставя автомобили за най-важните гости и организаторите, Телеком Италия оборудва медицинския център.
Общо църквата спестява още един милион евро. Близо 4500 жители на Торино пък доброволно (и безплатно) помагат за провеждане на събитието. Ден след ден 16 хил. души преминават през дверите на катедралата.
В магазина след входа за южната кула (един от трите магазина за сувенири) се продава „катедрален ликьор“ по 18 евро бутилката, различни видове тамян по 3 евро, записи на църковна музика по 4,90 евро.
Върху всички стоки е печатът на катедралата, който трябва да гарантира, че печалбите няма да отидат в чужди ръце.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *