Северна Корея има храна за още два месеца

Американското правителство разглежда молба за помощ от Северна Корея, след като лошото време нанесе тежки щети на реколтата, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Тим Айзъкс от „Самаритан’с пърс“ подчерта, че дори Вашингтон да се съгласи да изпрати помощ, ще бъдат необходими около три месеца, за да може храната да стигне до Северна Корея.
Специалният пратеник на САЩ в страната по въпросите на човешките права Робърт Кинг заяви, че Вашингтон ще вземе решението си въз основа на нуждата от помощ, наличието на ресурси и възможността за следене на разпределението на храните. Според Асошиейтед прес през 2011 г. количеството храна, осигурявано от държавата на всеки гражданин на Северна Корея, е намаляло два пъти в сравнение с миналата година – от 1400 на 700 калории дневно.
В анализ на Световната програма по прехраната на ООН лошата реколта през последните няколко години, ниските инвестиции в земеделието и политическата изолация застрашават Северна Корея с драстичен дефицит на хранителни стоки и масов глад.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *