Сега пък гръцките митничари ще блокират всички пунктове на 4 и 5 февруари

На 4 и 5 февруари предстои стачка на гръцките митнически служби, причината за която е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Очаква се през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани. Това съобщи Кризисният щаб, който следи действията на протестиращите и трафика между България и Гърция.

Причина за стачката на гръцките митнически служби е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Във връзка с това македонското министерство на вътрешните работи е получило днес официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. Не се съобщава подобно предупреждение да е отправено към българската държава. Вътрешното министерство на Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция. Външното ведомство на Румъния пък е поместило на интернет-страницата си предупреждение, призоваващо гражданите на страната да избягват пътуванията до и през Гърция.

В съобщението на Кризисния щаб се уточнява още, че въпреки разделението между протестиращите, и двете групи са единни по отношение на неудовлетвореността си от мерките, които гръцкото правителство предлага. Националният координационен комитет на земеделците /съставен преобладаващо от поддръжници на управляващата партия ПАСОК/ взе решение да бъдат продължени и дори засилени протестните действия. Министърът на земеделието вече не се счита от протестиращите за фигура, която може да бъде надежден партньор в преговорите. Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя Папандреу.
В момента 500 ТИР-а са се подредили в над 10-километрова колона на шосето пред ГКПП Кулата, който остава затворен заради блокадата на гръцките фермери при съседния гръцки граничен пункт Промахон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *